avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... aplicarea contractului colectiv de munca ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

aplicarea contractului colectiv de munca functionarilor publici

Buna ziua. As dori sa stiu daca prevederile CCM la nivel national, privind acordarea unei indemnizatii la nasterea copilului se aplica si in cazul functionarilor publici. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 15:15, 3 Februarie 2009
Buna ziua,

in ce priveste drepturile banesti opiniile sunt impartite. Am vazut hotarari ale Tribunalului Bucuresti exact pe solicitarea dvs. in care NU s-a acordat aceasta suma. Eu zic totusi ca legal era sa se fi acordat.

av. Boncu
In mod normal asa ar trebuie sa se aplice si functionarilor publici prevederile CCM,dar nici salariile minime prevazute in CCM la nivel national nu se aplica in aczul functionarior publici.
aijin a scris:

Buna ziua. As dori sa stiu daca prevederile CCM la nivel national, privind acordarea unei indemnizatii la nasterea copilului se aplica si in cazul functionarilor publici. Multumesc.


Potrivit Legii nr. 188/1999, autorităţile şi instituţiile publice pot încheia anual, în condiţiile legii, acorduri cu sindicatele reprezentative ale funcţionarilor publici sau cu reprezentanţii funcţionarilor publici, care să cuprindă măsuri referitoare exclusiv la constituirea şi folosirea fondurilor destinate îmbunătăţirii condiţiilor la locul de muncă, sănătatea şi securitatea în muncă, programul zilnic de lucru, perfecţionarea profesională şi protecţia celor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale.
Cu toate ca CCMN prevede ca prevederile lui se aplica tuturor salariatilor din tara, acesta nu este aplicabil si functionarilor publici.
Totusi, o actiune in instanta este posibila.
aijin a scris:

Buna ziua. As dori sa stiu daca prevederile CCM la nivel national, privind acordarea unei indemnizatii la nasterea copilului se aplica si in cazul functionarilor publici. Multumesc.


Nu se aplica. Activitatea, drepturile si obligatiile functionarilor publici sunt reglementate prin acte normative cu caracter special care deroga de la prevederile cu caracter general si se aplica cu intaietate.
Legea 188/1999, republicata, privind statutul functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 117. - Dispozitiile prezentei legi se completeaza cu prevederile legislatiei muncii, precum si cu reglementarile de drept comun civile, administrative sau penale, dupa caz, in masura in care nu contravin legislatiei specifice functiei publice. . Bineinteles ca prevederile CCM la nivel national nu se pot aplica direct. Solutia este de a include in acordul colectiv incheiat la nivelul institutiei prevederile legislatiei muncii, incadrate in situatiile permise de lege: sanatate si securitate in munca, fonduri pentru imbunatatirea conditiilor de munca, etc. Aceasta varianta este larg practicata in acordurile colective si acceptata pe principiul nediscriminarii (altfel s-ar putea vorbi de o discriminare a functionarilor publici fata de alte categorii de salariati). De asemenea, in HG 833/2007, se prevede la art. 25. - Acordurile colective nu pot contine prevederi contrare, drepturi si obligatii sub nivelul minim stabilit prin acte normative. Clauzele acordurilor colective nu pot exceda sau, dupa caz, nu pot stabili îngradirea drepturilor si obligatiilor reglementate prin lege sau drepturi ori obligatii suplimentare fata de cele reglementate prin lege ...".
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2009
Kyandra, moderator

Alte discuții în legătură

Salarizare blackjack blackjack Un functionar public dintr-o institutie este platit in conformitate cu OG 6/2007 sau potrivit prevederilor Contractului Colectiv de munca publicat in MO. Sau ... (vezi toată discuția)
Contractele colective de munca provincia provincia Contractele colective de munca incheiate de salaritii primariei sunt valabile sau vor fi din nou, atacate de controalele Curtii de Conturi. Fara clauzele din ... (vezi toată discuția)
Incetarea raportului de serviciu ca urmare a reorganizarii institutiei - functionar public liviucfp liviucfp Am primit preaviz pentru incetarea raportului de serviciu ca urmare a reorganizarii institutiei,prin desfiintarea postului-art.99 alin.(3) L.188/1999,fara sa ... (vezi toată discuția)