avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cale de atac impotriva unei sentinte penale - art. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

cale de atac impotriva unei sentinte penale - art. 278^1 din C. Proc. Pen.,

Potrivit ART. 278^1 din C. Proc. Pen.,
(1) Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta. Plangerea poate fi facuta si impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinse in rechizitoriu.
Prin sentinta penala pronuntata de judecatorie s-a respins plangerea formulata de petent ca nefondata. In sentinta pronuntata de judecatorie s-a prevazut ca sentinta este definitiva. Intrebarea mea este: impotriva sentintei definitive pronuntate de judecatorie, se poate face recurs sau exista vreo alta cale de atac (in sentinta in cauza nu s-a prevazut nicio cale de atac)? Exista vreun text legal care sa reglementeze caile de atac impotriva unei astfel de sentinte judecatoresti? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:50, 17 Septembrie 2012
Nu mai exista cale de atac in ipoteza respingerii actiunii bazate pe art 278 ind 1
Judecătorul pronunţă una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, prin sentinţă, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată, menţinând rezoluţia sau ordonanţa atacată;
b) admite plângerea, prin sentinţă, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi trimite cauza procurorului, în vederea începerii sau redeschiderii urmăririi penale, după caz. Judecătorul este obligat să arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicând totodată faptele şi împrejurările ce urmează a fi constatate şi prin care anume mijloace de probă;
c) admite plângerea, prin încheiere, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi, când probele existente la dosar sunt suficiente, reţine cauza spre judecare, în complet legal constituit, dispoziţiile privind judecata în primă instanţă şi căile de atac aplicându-se în mod corespunzător.
În cazul prevăzut în alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instanţei îl constituie plângerea persoanei la care se referă alin. 1.
#M64
Hotărârea judecătorului pronunţată potrivit alin. 8 este definitivă.
#M50
În situaţia prevăzută în alin. 8 lit. a), persoana în privinţa căreia judecătorul, prin hotărâre definitivă, a decis că nu este cazul să se înceapă ori să se redeschidă urmărirea penală nu mai poate fi urmărită pentru aceeaşi faptă, afară de cazul când s-au descoperit fapte sau împrejurări noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmărire penală şi nu a intervenit unul dintre cazurile prevăzute în art. 10.
Judecătorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.
#M64
Plângerea greşit îndreptată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.

Hotararea judecatorului intr-adevar este definitiva dar mai ar fi varianta descoperirii de fapte si imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala.
In prezent nu mai exista calea de atac a recursului asa cum exista in trecut.
Nu puteti face nici cai extraordinare de atac,cum ar revizuirea.
S-a sfarsit.

Puteti insa sa va adresati la CEDO

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procurorul trateaza cazul cu usurinta. plangere penala facuta de pomana claudiu38 claudiu38 Un dosar a stat la politie un an si jumatate, dupa atat timp de cercetare,primesc raspuns, citesc pe acolo politistul a luat declaratie la capra in loc sa ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei procurorului adumitroaie florin adumitroaie florin Va rog sa imi spuneti daca este obligatorie prezenta la Judecatorie in situatia in care ai calitatea de intimat pentru plangere impotiva rezolutiei ... (vezi toată discuția)
Procedura si termene contestare n.u.p. ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am primit azi o rezolutie de neincepere a urmaririi penale la o plangere formulata de mine. Inteleg ca am la dispozitie 20 de zile pentru a ... (vezi toată discuția)