avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract insotitor persoana cu handicap?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract insotitor persoana cu handicap?

Buna ziua. De mai mult de un an de zile am grija de tatal meu care are o boala ce a degenerat in paralizie totala. Incepand cu luna aceasta, va fi trecut ca persoana cu handicap grad I (pana acum fiind grad II). Pentru cei cu gradul I am auzit ca se da indemnizatie pentru insotitor.
Vreau sa va intreb: daca voi ramane eu in continuare persoana care are grija de el, mi se va face contract (probabil cu primaria) si mi se va lua in calcul ca vechime in munca? De asemenea, as dori sa stiu daca voi putea sa mai am si un alt job (eventual part-time sau de acasa), momentan eu nelucrand. Bineinteles, in timpul in care eu voi fi plecata la munca, va fi cineva sa aiba grija de el (cineva din familie sau as angaja pe cineva pentru 2-3 ore, cat as lipsi).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: trifoi1998 , utilizator 14:38, 18 Septembrie 2012
Tatal dvs va trebui sa solicite la primarie angajarea unui asistent personal (dupa ce obtine certificatul de incadrare in gradul de handicap grav, cu insotitor). Unele primarii nu mai angajeaza asistenti personali, din lipsa fondurilor, platesc in schimb indemnizatia de insotitor bolnavului. Daca veti fi angajat asistent personal, va trebui sa depuneti un dosar care contine actele cerute la orice angajare (adeverinta medicala, cazier judiciar, copie acte stare civila, copie acte studii, etc.) Angajarea se face pe 8 ore, se incheie contract individual de munca cu primaria si aveti reigmul oricarui alt angajat cu norma intreaga. Cat despre angajarea in alta parte... aveti grija: serviciul de asistenta sociala din cadrul primariei face anchete sociale inopinate pe teren, in timpul programului cat ar trebui sa fiti cu bolnavul; daca nu va gasesc la domiciliu, este posibil sa va sisteze contractul de munca. Un eventual part time (de maxim 4 ore) ar putea fi desfasurat doar seara, sa zicem, in afara programului de 8 ore ca asistent personal.
Cum adica "8 ore" ? Tatal dvs. are nevoie de asistenta non-stop, adica 24/24 nemaivorbind de orele de noapte, week-end, concediu ! In mod normal, ar trebui sa aveti indemnizatie pentru 24 de ore, parerea mea. Si, in orice caz, nu vad cum un "control" ar stabili ca taman atunci nu erati "la munca"; doar nu scrie nicaieri ca acordati asistenta intre orele T si T+8 iar in rest, Doamne Fereste, nu va mai intereseaza.

Am pus si eu o intrebare similara, avand un contract de munca de 8 ore, dar cerandu-mi-se, prin fisa postului, sa asigur servicii "permanente, 24/24". Nici pe mine n-a reusit sa ma lamureasca nimeni !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ingrijitor de persoane cu dezabilitati adrianady adrianady Buna seara,am si eu o intrebare: o vecina are pe mama ei bolnava ,batrana, nu mai cunoaste persoane,deci are si o boala psihica,..pleaca de acasa foarte des,se ... (vezi toată discuția)
Tata poate primi indemnizatie de insotitor pentru un copil cu handicap de gradul 1 grav, mama fiind in acelasi timp asistent personal al copilului angajata la primaria de domiciliu Nicusor79 Nicusor79 -copilul are 8 ani -am aflat ca se poate dar vrea sa stiu sigur, concret pe nr. articol, text de lege, pentru ca multi functionari din primarii ori nu stiu ... (vezi toată discuția)