avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi pentru persoane cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi pentru persoane cu handicap

Buna ziua,care sunt drepturile banesti si celelalte facilitati de care beneficiaza o pers cu grad de handicap mediu,va rog?
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Irina , Consilier juridic 20:48, 20 Septembrie 2012
Strict referindu-ma la drepturi banesti, conform legii nr.448/2006 pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificarile si completarile ulterioare, adultul cu handiap mediu poate beneficia de buget personal complementar lunar, indiferent de venituri in cuantum de 33,5 lei.
Beneficiază de aceasta prestaţie socială şi familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap mediu pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere.
Dosarul cuprinzand cererea de acordare a acestei prestatii banesti, copie de pe documentul care atestă încadrarea în grad de handicap (în termen de valabilitate), copie act identitate se depune la primaria localităţii de domiciliu sau de resedinţă a persoanei cu handicap sau la Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţeană, respectiv locală, a sectoarelor municipiului Bucureşti.
Pentru detalii si alte informatii utile, inclusiv legislatie in domeniu, va recomand sa accesati site-ul Direcţiei pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului muncii, familiei si protectiei sociale la adresa de internet: [ link extern ] / .
Acolo puteti consulta pe larg actul normativ pe care l-am mentionat si care prevede o serie intreaga de drepturi, facilitati si scutiri de care poate beneficia persoana cu handicap.
Printre acestea amintesc:
- dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, conform listei şi în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate şi a normelor sale de aplicare;
- un bilet gratuit de tratament balnear, în cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare şi integrare socială şi a recomandării medicului de familie sau a medicului specialist;
- bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice şi sportive la pret redus;
servicii sociale acordate în centre de zi şi centre rezidenţiale de diferite tipuri, publice, public-private sau private.
etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati persoane cu handicap grad 3 mediu luminitza67 luminitza67 va rog frumos, sa-mi spuneti legea si articolul unde se gasesc facilitatile pentru gradul de handicap 3 mediu... multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Drepturi persoane cu handicap ganditor ganditor nora mea are scleroza multipla detine si un certificat de handicap mediu as dorii sa stiu care sunt drepturile ei ,este in programul national de sm multumesc (vezi toată discuția)
Ce drepturi au persoanele cu handicap gradul ii? mariana70 mariana70 Doresc sa aflu ce drepturi au persoanele cu handicap gradul II in afara de indemnizatia de 234 lei si cele 6 bilete gratuite de transport! Va multumesc! (vezi toată discuția)