avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mod de formulare testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mod de formulare testament

Buna ziua,! As vrea sa va intreb ceva referitor la modul cum s-ar putea formula un testament , din timp ,care sa fie secret , aproximativ cat ar costa si daca pe parcurs se poate schimba daca intervine o necunoscuta. Mai exact as vrea sa-mi spuneti care ar fi varianta cea mai buna pentru mine in eventualitatea ca doresc sa fac un testament. Eu sant la a doua casatorie, locuinta este a mea , pe numele meu dinainte de recasatorie , nu am copii dar al doilea meu sot are un copil din prima casatorie. Eu am inceput deja sa ma gandesc , vazand atatea situatii grave ce se intampla la batranete si mi-am zis ca ri fi bine pentru orice eventualitate sa-mi fac un testament secret pana sant in deplinatatea facultartilor mintale si care sa ma multumeasca oarecum. Daca s-ar intampla ceva cu mine sant absolut sigura ca ar intra fratii mei in drepturi si n-ar fi normal pentru sotul meu sa fie dat afara mai ales ca in perioade grele, fratii mei nu au fost langa mine. Pe de alta parte ma gandesc si la faptul ca daca s-ar intampla sa ma imbolnavesc daca sotul meu nu-mi poarta de grija si atunci nu mai pot face nimic. Ce ma sfatuiti?Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: vestala , utilizator 21:38, 22 Ianuarie 2009
In primul rand, masa succesorala nu revine nimanui ...din oficiu. Mostenirea trebuie acceptata in termen de 6 luni de la deces de catre cei chemati de lege la mostenire. (atat sotul cat si fratii/surorile din speta). Neacceptarea mostenirii in termen duce la stingerea dreptului de optiune succesorala si pe cale de consecinta cel initial chemat devine STRAIN de mostenire (sau cum zice romanul: Dumnezeu iti da, dar n u-ti baga in traista).

Sotul supravietuitor, daca nu are o alta locuinta proprie, va avea un drept de abitatie asupra locuintei care intra in masa succesorala, drept care dureaza pana la partaj, dar cel putiin un an de la decesul sotului proprietar al locuintei. E un drept gratuit = nu e obligat sa plateasca chirie mostenitorilor.

Dupa partaj dreptul de abitatie va inceta.
Daca la partaj ii va fi atribuita locuinta sotului supravietuitor acesta va deveni proprietar exclusiv asupra ei si o va folosi ca proprietar.
Daca va fi atribuita altui mostenitor atunci sotul supravietuitor va putea fi evacuat.

Puteti face si testament SCRIS in intregime, DATAT si SEMNAT de mana dvs.
Puteti scrie in fiecare zi cate unul si e valabil ultimul (exagerez, evident, nu e preferabil sa faceti asta in fiecare zi, dar doream sa retineti ideea).
Daca faceti azi un testament autentificat la notar si maine unul scris, datat si semnat de mana dvs. e valabil tot ce-l din urma.
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
mii de multumiri , acest aspect legat de scris de mana fara a fi la notariat si sa fie valabil este o noutate pentru mine. As dori totusi sa-mi mai dati o idee in eventualitatea ca sotul supravetuieste , in afara de faptul ca incerc sa-i fac dreptate, cum altfel as putea sa-l protejez de eventualii escroci care s-ar putea ivi mai ales ca el este foarte maleabil si nu as vrea sa fie pacalit mai apoi.Sper sa nu fiu prea cicalitoare, doresc doar sa stiu ce clauze as putea sa spun si care sa fie luate in considerare, bineinteles daca totul decurge dupa cum as dori eu. Va doresc multa sanatate si tot binele din lume.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ContSters65040 ContSters65040 Am si eu o pb.Am un testament universal incheiat la notariat de la o persoana care nu-mi este nici un fel de ruda si acre imi lasa mie toata averea ei.Aceasta ... (vezi toată discuția)
Succesiune ametist ametist Copil din prima casatorie. Copil din a doua casatorie, + sotie, + afacere care merge destul de bine. El decedat tragic, intr-un accident stupid. Au trect deja ... (vezi toată discuția)
Succesiune calcan mihaela calcan mihaela eu si sotul meu avem un apartament , bun comun. nu avem copii. ce act ar trebui sa facem ca in urma decesului unuia dintre noi ,apartamentul sa ramina celui ... (vezi toată discuția)