avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... taxa timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

taxa timbru

am introdus actiune de partaj bunuri comune, dupa ce in prealabil sentinta de divort a ramas definitiva si irevocabila. Partajarea se referea la un bun imobil dobandit in timpul casatoriei si un credit al sotului meu de 5000 euro. Eu am solicitat o cota de 4/5 din imobil si sa se stabilesca ca suma creditata de sotul meu a fost facuta in interes propriu.
In motivare ama aratat ca contributia mea la imobil este mai mare avand in vedere ca am contractat in nume personal un credit de la o banca pentru acel imobil.
Surpriza. La stabilirea calcului taxei de timbru 3% din valoarea masei partajabile, instanta a calculat atat valoarea imobilului, valoarea creditului sotului, de 5000 euro, dar si creditul luat de mine. Asa ca practic masa paratajabila s-a dublat ca valoare, pentru acelasi bun. Nu stiu ce sa fac taxa este exagerata si nu cred ca voi avea cum sa mai continui acest proces.
Cel mai recent răspuns: cucuca , utilizator 22:36, 10 Octombrie 2012
depuneti o cerere de reducere a taxei judiciare pe motiv că a plăti acea sumă ar însemna să puneți în pericol însuși viața și existența dvs, că oricum nu-i aveți, ca este sub posibilitatea dvs financiară întrucât dvs castigati lunar abia. . . . că din acea sumă vă hrăniți, aveți copii în întreținere etc etc baza art 21 alin 1 din Legea taxei de timbru nr.146/1997 modificată.Iată articolul : Art. 21
(1)Persoanele fizice pot beneficia de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, în condiţiile OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 193/2008.
Cred ca ar fi potrivita o cerere de reexaminare a taxei de timbru pt ca nu impartiti creditele, fiecare ramane cu al lui, ar trebui sa taxati doar pe bunul de impartit.
[ link extern ]
Daca va respinge cererea, depuneti apoi cerere pt ajutor public judiciar, cereti reesalonarea platii
va multumesc
instanta a respins cererea de reexaminare, a considerat ca partajul se refera atat la active cat si la pasive amandurora
asa ca am solicitat scutire de la plata taxei de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire privind aplicarea legii 146/1997 Nina1 Nina1 Pentru indicarea valorii masei de impartit intr-un proces de partaj bunuri comune instanta a pus in vedere indicarea valorii pentru achitarea taxei de timbru ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru partaj Bebella Bebella Este vorba de un dosar de divort depus in iunie 2009 si judecat in octombrie 2009 (din cauza grevei). In dosar s-a depus si cerere de partaj care s-a facut ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru partaj stefi_gv stefi_gv In urma incheierii divortului, vreau sa depun dosarul pentru partajul bunurilor comune. In acest sens am inteles ca va trebui sa achit o taxa de 3% din masa ... (vezi toată discuția)