avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... repatrierea copiilor minori de catre unul din parinti..
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

repatrierea copiilor minori de catre unul din parinti..

Buna.
Situatia mea este una mai diferita.Am 2 copii minori nascuti pe teritoriu strain.Au certificate de nastere romaneste facute la consulatul roman dar nu au pasapoarte.Tatal lor nu vrea sa le faca ,banuiesc ,de frica sa nu cumva atunci cand mergem in tara sa nu ii mai poata aduce inapoi.Eu am "permisiunea" de a ma intoarce in tara dar fara copii si in nici un caz nu mi se va deschide usa cand ma intorc la copii.
As vrea sa stiu daca este posibil sa duc copii in tara de origine fara acordul tatalui.Si daca nu este posibil ce anume as putea face ca sa rezolv toata chestiunea.
Cel mai recent răspuns: mamaD2 , utilizator 13:12, 26 Septembrie 2012
Sunteti casatorita cu tatal lor, aveti domiciliul acolo sau in Romania ?
Nu veti rezolva problema decat in instanta
Ne-am casatorit in 2007 in Romania .Suntem rezidenti toti in Italia dar avem si domiciliul in Romania, cel din cartile de identitate.
Daca ar trebui sa depun actele pentru divort in instanta in teorie ar trebui sa ma intorc in Romania, statul unde s-a oficiat casatoria, si atunci el ma denunta pentru abandon.
Puteti divorta in Romania fara sa va deplasati, imputerniciti un avocat.
E competente in principiu, in conformitate cu Regulament european 2203/2003, -ce deroga normele interne procedurale si de competenta internationala ale Romaniei- instantele de acolo unde va aflati. Daca nu ati trecut cel putin sase luni in Romania nu puteti sa cer competenta statul romanesti, cu tot ce totitrei aveti cetatenia romana. Din punctul de vedere al calatorie -fiind ce copilul are, asa cum ai spus, doar cetatenia romana- nu e posibil sa va deplasati fara consimtamantul tatalui sau hotararea judecatoreasca italiana. Totodata, normele ce trebuie sa aplice judecator italian asupra fondul cauzei, sunt cele romaneste. Si trebuie sa dovedezi continutul si efectele sale acolo in Italia printr-un raport al ambasadei sau al un avocat roman. Sunt si avocati romani que axercita profesia acolo. Eu cel putin cunosc o avocata in Roma, nascuta in Maramures.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
eu personal nu am mai mers in tara din 2007.Copii nu au parasit Italia niciodata.
Situatia e una destul de tensionata pentru ca tatal lor e agresiv "psihologic" ,din fericire inca nu abuzeaza fizic dar la cum au decurs lucrurile in ultimii doi ani tind sa cred ca mult nu lipseste pana la urmatoarea etapa.
este si foarte dificil pentru ca nu am la cine apela aici ,nu am rude sau prieteni apropiati iar financiar nu dispun de nimic.
Nu stiu la care instante de aici as putea apela.

Alte discuții în legătură

Fetita in ingrijire alexalex2016 alexalex2016 Buna ziua, am o fetita de 3 ani nascuta in Italia ,tatal italian,eu am inca domiciliul in Romania desi locuim impreuna ,in Italia ,de cand s-a nascut.Nu ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate sa calatoreasca un parinte cu copilul din italia in romania domy domy Buna seara, In cazul unui cuplu, casatorit in romania, care locuieste in Italia si care a avut un copil in Italia, care sunt conditiile prevazute de lege ca ... (vezi toată discuția)
Partenerul meu nu își dă acordul ca eu să vin în vacanță cu copiii din italia. ce putem face? Gabriela G1011 Gabriela G1011 Eu si cei doi copii ai mei ne aflam in Italia, iar partenerul meu nu isi da acordul ca eu sa pot veni in vizita (2 saptamani) in Romania impreuna cu copiii. ... (vezi toată discuția)