avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renta viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renta viagera

buna ziua, speta mea este urmatoarea: am bunici cu varsta de peste 65 ani, au in proprietate mai multe terenuri si vor sa incheie un contract de renta viagera. Ce avantaje si dezavantaje are intocmirea acestui contract? ESTE RECOMANDAT? cine are cunostinta despre acest subiec, va rog expuneti-va parerea.
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 19:10, 24 Ianuarie 2009
Buna ziua,

cred cafaceti o confuzie. Explicati cam ce ar contine contractul. In ce ar consta el? Poate ca aveti in minte un contract de intretinere ( contract de vanzare-cumparare cu clauza de intertinere).

av. Boncu
Nu este nicio confuzie. Contractul de rentă viageră este contractul prin care debirentierul se obligă, în schimbul unui capital sau a unor bunuri determinate, să plătească credirentierului, lunar sau anual, o sumă de bani stabilită prin contract (rentă), pînă la sfîrşitul vieţii acestuia.

Este un contract aleator, ca şi contractul de întreţinere.

Prezintă dezavantajul prevăzut în art. 845 C.civil: înstrăinarea către un descendent a imobilului, cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere, este supusă reducţiunii la cererea celorlalţi moştenitori rezervatari.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2009
themis, utilizator
Themis esti sigur ca userul are in minte un contract de renta viagera? STII ca despre asta a vrut sa intrebe? De unde e siguranta asta a ta????

av. Boncu
costiboncu a scris:

Themis esti sigur ca userul are in minte un contract de renta viagera? STII ca despre asta a vrut sa intrebe? De unde e siguranta asta a ta????

av. Boncu


Nu este vorba despre siguranţă. Userul a scris, negru pe alb: bunicii ... vor să încheie un contract de rentă viageră.

Ce să fi făcut eu? Să fi presupus că se referă la un contract de arendă, doar de dragul de a părea că sunt nesigur, că am dubii acolo unde nu e cazul? Dacă a vrut să se refere la altceva, atunci va reveni.

buna ziua din nou, m-am referit la incheiere unui contract de renta viagera, nu am cunostinte despre acesta de aceea am apelat la acest site. Bunicii meu au mai multe proprietati de pamant, si vor sa-l fructifice intr-un fel cat mai benefic si am auzit de acest contract de renta viagera. Nu stiu exact ce presupune, ce avantaje si dezavanraje are, ce riscuri si beneficii are, daca e recomandat, sau care ar fi o alta alternativa in favoarea contractului de renta viagera

Alte discuții în legătură

Urgent transfer de proprietate andr_georgi andr_georgi ce act juridic trebuie sa inchei daca vreau sa transfer dreptul de proprietate asupra unei suprafete de teren in schimbul unei prestatii lunare. (vezi toată discuția)
Donație cu renta viageră sau vânzare cu uzufruct viager Mirela_2013 Mirela_2013 Buna ziua! Mama ar vrea să îmi facă acte pe casa. Sora mea nu are pretenții întrucât ei i-a cumpărat garsoniera pe numele ei. Exista donație cu renta ... (vezi toată discuția)
Renta viagera imobiliare SVD SVD Sarbatori fericite ! Cit de sigur este un contract de renta viagera imobiliara ? Ce conditii trebuie stipulate pentru a da siguranta primirii, pe toata durata ... (vezi toată discuția)