buna ziua, speta mea este urmatoarea: am bunici cu varsta de peste 65 ani, au in proprietate mai multe terenuri si vor sa incheie un contract de renta viagera. Ce avantaje si dezavantaje are intocmirea acestui contract? ESTE RECOMANDAT? cine are cunostinta despre acest subiec, va rog expuneti-va parerea.
Pînă la urmă, tot despre contractul de rentă este vorba. Începusem să am dubii.
Aşa cum v-am explicat mai sus (explicaţie pe care, după cum constat, nu o agrează toată lumea), bunicii ar putea transmite în proprietate unei persoane un bun determinat (o suprafaţă de teren), în schimbul obligaţiei acelei persoane de a le plăti, fie lunar, fie anual, o sumă determinată de bani denumită rentă.
O alternativă la acest contract ar fi contractul de întreţinere, amintit mai sus de domnul avocat Boncu, care se deosebeşte de cel de rentă viageră sub mai multe aspecte, unul dintre acestea fiind contraprestaţia (obligaţia) pe care şi-o asumă cel care primeşte bunul în proprietate, anume de a-l întreţine pe cel care îi transmite bunul, pe toată durata vieţii acestuia, întreţinerea constînd în procurarea hranei, a îmbrăcămintei, a medicamentelor, asigurarea supravegherii şi tratamentului medical şi altele, obligaţii al căror conţinut este stabilit de părţi.
Sigur, ar mai fi contractul de arendă, terenurile agricole pe care le au bunicii putînd fi dat în exploatarea unui arendaş în schimbul unei sume de bani sau în schimbul unei cantităţi de produse agricole.
Liviu S.Bordaş
PS Mulţumiri tuturor celor care s-au aplecat, cu obiectivitate, asupra comentariilor de mai sus.
Renta viagera imobiliare
SVD
Sarbatori fericite !
Cit de sigur este un contract de renta viagera imobiliara ? Ce conditii trebuie stipulate pentru a da siguranta primirii, pe toata durata ... (vezi toată discuția)