As vrea sa va intreb cum se calculeaza la mine indemnizatia de crestere a copilului?
Am lucrat la o frabrica cu contract de munca, dar in acelasi timp eram angajata far acarte de munca normal la Asigrari Tiriac! as vrea sa stiu daca se face totalul veniturilor la mine? La primarie mi-au zis ca nu , iar la finainte au ras de cei de la primarie si au zis ca se calculeaza si in Lege apare ca toate veniturie profesionale si eu zic ca ma incadrez.
As vrea sa ma ajutati ca toata lumea imiz ice ca da si femei ade la primarie nu vrea sa imi ia un calcul! eu platind impozit si la venturile de la Asigurari Tiriac.
Multumesc anticipat!
Problema e ca la primarie femeia care trebuia sa imi ia dosarul mi-a zis ca nu intra in calcul! si nu stiu ce sa ii arat ca sa ii demonstrez contrariul!
Veniturile din activitati independente prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, sunt cele definite la art. 46 alin. (1)-(4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Art. 46. - (1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente. (2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Prin urmare, veniturile obtinute in urma colaborarii cu Alliantz Tiriac intra in categoria veniturilor prevazute in alin.2 al art.46 din Codul fiscal.
Am si eu o nelamurire e vorba de venitul net sau brut ca nu este specificat niciunde. Adica procentul de 85% se aplica la venitul net obtinut in urma retinerii impozitelor si a CAS-ului si a somajului sau la salariul tarifar?
Multumesc.
Procentul de 85% se aplica la media veniturilor nete realizate.
Art. 5. - Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit. (Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului)
Sa inteleg ca cei 85% nu se aplica la: salariul tarifar sau salariul brut efectiv lucrat. Atunci se aplica la venitul net (total brut- contributii angajat) la care se aplica deducerile , la baza pentru impozitare (venit net- deduceri) sau la salariul net realizat?
La calculul indemnizatiei de crestere copil se iau in calcul si veniturile din chirii (de ex din inchirierea unei garsoniere) pentru care s-a platit impozit la administratia financiara?