avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recuperare proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recuperare proprietate

Am dreptul conform ""Certificatelor de mostenitor"" din 1958,1961 si suplimentar 1971, la o treime din casa si teren(1/3 a fost vanduta in 1971, si 1/3 apartine altui mostenitor). Mentionez ca nu am intreprins nimic nici eu si nici celalalt, pana in prezent pt a intra in posesia bunurilor si nu am platit nici o taxa.
Presupun ca persoana care a cumparat 1/3 a vandut si actualul proprietar utilizeaza tot spatiul.
Ce pot face acum pentru a beneficia de mostenire?
Cu multumiri !
valorificați-vă concret și în fapt dreptul de moștenire.
scuze, banuiesc ca trebuie sa apelez la un avocat dar doresc sa cunosc si pasi care sunt de urmat.
Am dreptul conform ""Certificatelor de mostenitor"" din 1958,1961 si suplimentar 1971, la o treime din casa si teren(1/3 a fost vanduta in 1971, si 1/3 apartine altui mostenitor). Mentionez ca nu am intreprins nimic nici eu si nici celalalt, pana in prezent pt a intra in posesia bunurilor si nu am platit nici o taxa.
Presupun ca persoana care a cumparat 1/3 a vandut si actualul proprietar utilizeaza tot spatiul.
Ce pot face acum pentru a beneficia de mostenire?

1) dacă potrivit postării dvs.: aveți dreptul conform ""Certificatelor de mostenitor"" din . . . la cota de 1/3 din imobil și întrucât ați postat între ghilimele ""Certificatelor de mostenitor"", ar rezulta că nu ați procedat la folosirea proprietății, dacă e așa=ori luați personal legătura cu ”actualul proprietar utilizeaza tot spatiul.” cu un martor, prilej de a-i face cunoscut că sunteți proprietarul cotei de 1/3 din imobil și că . . ., ori formulați în 2 exemplare (un exemplar pt dvs, unul prin poștă recomandat cu Confirmare de primire.Păstrați exemplarul dvs.+Factura poștei+Confirmarea de primire înapoiată, le veți folosi mai târziu) o Notificare în care-i îi faceți cunoscut cele necesare, îl rugați să accepte o întrevedere cu dvs. pt clarificarea situației.Acordați-i un termen de 10-12 zile, ca să vă răspundă, propuneți-i chiar o zi anume și orele de întrevedere.
2) puneți-i în vedere că orice refuz din partea lui, va duce la inițierea unei acțiuni în judecată și-l vor costa acele cheltuieli.
3) aveți grijă ca nu cumva să fie o Uzucapiune de 10-20-30 de ani.
cu multumiri,
totusi ce se mai poate face daca este facuta Uzucapiune?
A.
ați putea face multe dar trebuie să aveți și bază legală de susținere și nicidecum să vă implicați de dragul proceselor :
1) dacă nu ați întrebat nimic de Uzucapiune ce constă în modul prin care o persoană poate dobândi dreptul la proprietate asupra unui bun dacă face dovada ca a folosit neîntrerupt respectivul bun pe o perioada de timp fixata de lege (10-20-30 ani), rezultă că sunteți în temă.Deci, respectivul imobil ar fi posibil ca prin uzucapiune, să aparțină în totalitate altei/altor persoane ca drept sancțiune civilă a legii împotriva celor care au dovedit total dezinteres (vezi timpul) față de acea casă;
2) Legiuitorul au găsit o modalitate prin care să-i pedepsească pe cei care își neglijează proprietățile si care nu au mai calcat de ani buni pragul acestora prin Uzucapiune :
- dacă instanța a admis acțiunea de Uzucapiune asupra ”abandonatei” cotă din întregul acelei proprietăți, acea proprietate aparține unei terțe persoane și este intabulată la Oficiul județean de Cadastru în C.F.Controlați imediat C.F și lămuriți situația.De aici trebuie pornit.
3) în cazul că NU este aplicată Uzucapiunea, cotele părți : a dvs. și a ”celuilalt” vă aparțin fiecăruia și puteți face diligențele necesare pt. a vă folosi cotele de proprietate, eventual aplicați pct. mele indicate cu nr.1 și 2 de mai sus.
B.
1) dacă ați pierdut dreptul de proprietate și folosință asupra imobilului printr-o eventuală uzucapiune, ar trebui să gândiți strategic și să acționați potrivit dorinței dvs. dar sub condiția unor probe, spre exemplu: în Uzucapiunea de 10 ani ați trimis/luat legătura cu persoana care a vândut cota de 1/3 ori cu cumpărătorul actual, că ați plătit impozitul la fisc pe 1 an de zile la cota dvs. etc etc precum că posedarea neîntreruptă a bunului în termenele stabilite de lege a avut loc, sub un cuvânt orice acțiunea a dvs. ca deplin proprietar al cotei respective, adică ați tulburat/întrerupt termenul la uzucapiune,
2) o acțiune în instanță pt. recuperarea cotei de proprietate ce vă aparține uzucapată cu rea-credință de . .. .






Alte discuții în legătură

Cumpărare cotă indiviză 2/3. pot deveni proprietar pe restul de 1/3 dacă stăpânesc casa de 15 ani? Marinela Radu Marinela Radu Buna ziua. Am cumparat o casa acum 15 ani. Pe certificatul de mostenitor erau trecute ambele fete si sotia baiatului decedat. Am cumparat doar de la fete, cota ... (vezi toată discuția)
Dreptul de posesie prin uzucapiune caesar58 caesar58 Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme pe care o am. Parintii mei( decedati in 1995 si 2000), impreuna cu unchiul (fratele tatalui) si matusa ... (vezi toată discuția)
Constatarea dreptului de proprietate davidescu davidescu Buna ziua . Sunt nou inscis al forumului si va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : sunt mostenitorul unui defunct care in anul 1966 a vandut un teren ... (vezi toată discuția)