avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... instructiuni de folosire
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

instructiuni de folosire

buna ziua, am si eu o intrebare;exista cumva un articol sau o lege prin care orice produs care-l cumperi trebuie sa aiba instructiuni de folosire? multumesc
Cel mai recent răspuns: AdrianBog , utilizator 10:09, 19 Octombrie 2012
ORDONANŢÃ Nr. 21 din 21 august 1992 *** Republicată
privind protecţia consumatorilorART. 19
Informarea consumatorilor despre produsele şi serviciile oferite se realizează, în mod obligatoriu, prin elemente de identificare şi caracterizare ale acestora, care se înscriu în mod vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea şi să nu fie inscripţionate în locuri obscure, să nu fie întrerupte prin desen sau imagini, după caz, pe produs, etichetă, ambalaj de vânzare sau în cartea tehnică, contract, instrucţiunile de folosire ori altele asemenea, ce însoţesc produsul sau serviciul, în funcţie de natura acestuia.
ART. 20
(1) Producătorul trebuie să informeze despre denumirea produsului, denumirea şi/sau marca producătorului, cantitatea şi, după caz, termenul de valabilitate/data de minimă durabilitate sau data-limită de consum/data durabilităţii minimale, durata medie de utilizare, principalele caracteristici tehnice şi calitative, compoziţia, aditivii folosiţi, despre eventualele riscuri previzibile, modul de utilizare, manipulare, transport, depozitare, conservare sau păstrare, despre contraindicaţii.

(3) Produsele de folosinţă îndelungată trebuie să fie însoţite de certificatul de garanţie şi, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declaraţia de conformitate, precum şi de cartea tehnică ori de instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de producător.
In completare, trebuie sa fie si in limba romana.
Multumesc,
Uite ce s-a intamplat: am cumparat un Laptop Asus X54HR-SX195D cu procesor IntelŸ CoreTM i3-2350M 2.30GHz, 4GB, 500GB, AMD Radeon HD 7470 1GB, dupa ce am instalat tot la o saptamana dupa achizitie am vrut sa vad cum merge camera , pe ecram mi-a aparut un patrat negru, ma uit in instructiuni si nu gasesc nicaieri camera web, pe suportul displai-ului o gaura iar in interior un plastic negru cu o gaurice cat un varf de ac, m-am gandit
"uite si astia ce folie de protectie au pus, si am scos chestia respectiva, a doua zi ma duc la firma de unde l-am cumparat si am intrebat unde este acea camera, si-mi arata acea gaura, si binenteles, mi se comunica ca nu mai beneficiez de garantie. Am fost la protectia consumatorului l-am aratat instructiunile aparatului in care se vede clar ca nu este specificat locul sau instructiuni de folosire a camerei,precum si cu alte instructiuni de la alt aparat produs de aceeasi firma in care era specificat acest lucru, la care inspectorul respectiv imi spune ca nu se face prin comparatie, ca nu stie unde sa incadreze aceasta, ca daca te uiti pe gaura cheii vezi mai mult, ca masinile sunt de mai multe feluri etc.,lucru care m-a dus cu gandul la ideea ca domnul respectiv este reprezentantul protectiei vanzatorului, oricum astept raspunsul oficial si apoi sa vad ce fac, deorece precum am relatat mai sus in instructiuni nu este specificat locul sau metode de folosire a camerei, si acest tip daca cineva se uita live poate sa vada ca acest tip de laptop precum si feul camerei este diferit de majoritatea laptopurilor.
dvs ce parere aveti?
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
balauflo, utilizator
Fiti mai clar deoarece nu inteleg care este problema.
Incercati sa gasiti pe site-ul producatorului produsul respectiv si eventual un manual al produsului in lb engleza si in acest caz acuzati vanzatorul ca nu a tradus integral manualul de utilizare a produsului. mai mult legea vorbeste si de anumite declartaii facute public decatre producator din care sa rezulte caracteristicile produsului.
Buna, am primit raspuns de la protectia consum sibiu care spuna ca firma care a vandut laptopul are sediul in timisoara, asa ca a trimis sesizarea mea acolo.

Alte discuții în legătură

Laptop luat foc....in garantie..ce este de facut? bflorinrom bflorinrom Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un sfat la urmatoarea situatie : Pe data de 6 august 2008 laptopul pe care il folosesc acasa a luat foc cand am lipsit 3-4 ... (vezi toată discuția)
Garantii laptop sorin08 sorin08 Buna seara!!! Acum un an jumatate, am cumparat un laptop Asus de la Domo. Toate bune si frumoase... dupa 2 luni mi s-a stricat si a fost dus la service pentru ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani pe licenta software nedorita cipyk cipyk Am citit o stire in care un domn din Franta, care a achizitionat un laptop Asus cu sistem de operare Windows XP preinstalat, a solicitat returnarea banilor pe ... (vezi toată discuția)