avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de la stat la nasterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de la stat la nasterea copilului

Buna ziua,
Am o intrebare la Dvs.
Sotia in ultimele 12 luni a lucrat doar 2 luni, iar in curand va naste. Intrebarea mea ar fi daca are dreptul la vreun ajutor lunar de la stat? Daca are, atunci in ce suma si unde ar trebui sa depunem actele?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:19, 1 Octombrie 2012
1. - Sotia va primi alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana va implini copilul 2 ani (apoi 42 lei lunar pana la 18 ani).
- Actele se depun la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

2. - Dar daca dvs. (tatal copilului) aveti lucrate cele 12 luni premergatoare nasterii copilului veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Daca nu vreti sa intrati in CCC puteti sa optati direct pentru stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani (adica veti lua si salariu pentru munca depusa si veti primi de la stat si cei 500 lei lunar).
- Deoarece mama nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. puteti beneficia de CCC sau de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

3. Tot pa primarie trebuie sa mergeti si pentru CCC sau stimulentul de insertie.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata econo econo Daca mama nu lucreaza, nu realizeaza venituri, tata poate sa-si ia ccc. Daca tata vrea sa lucreze in continuare primeste vreo indemnizatie? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil nenesa nenesa Buna ziua.As dori sa ma ajutati cu un raspuns pentru situatia mea: -un angajat (tata) are de la 01.07.2012 o fetita.Sotia lui nu a lucrat niciodata si nici nu ... (vezi toată discuția)