avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendarea permisului de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendarea permisului de conducere

Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile pe motiv ca nu am acordat prioritate la o trecere de pietoni .Agentul de politie a sustinut ca are aceasta imagine este inregistrata pe camera din masina de politie ,iar in momentul in care am solicitat sa vad aceasta imagine ,acesta a refuzat spunandu-mi ca este secret. Mentionez ca nu sunt jurnalist ,deoarece am inteles ca doar pentru acestia sunt unele restrictii in prezentarea imaginilor .Drept urmare nu am semnat procesul verbal ,insistand ca la mentiuni politistul sa scrie faptul ca nu mi s-a prezentat imaginea cu dovada motivului de retinere.Permisul de conducere este obtinut si eliberat de catre o tara a U.E. alta decat Romania.Ce ar trebui sa fac pentru ca sunt convinsa ca nu am gresit in nici un fel?
Cel mai recent răspuns: lili ticala , utilizator 23:51, 1 Octombrie 2012
agentul constatator nu este obligat prin lege sa prezinte probele inregistrate decat daca acestea solicitate in instanta. asa ca nu sunt secrete.
semnarea procesului verbal nu reprezinta recunosterea faptei. unde trebuia sa semnati este scris "Am luat la cunostinta" si nu "Recunosc fapta".
procesul verbal va fi trimis prin posta la adresa de domiciliu in termen de 30 de zile astfel incat este posibil sa treaca perioada de 15 zile din dovada inlocuitoare cu drept de circulatie si sa ramaneti pietoana inca 14 zile daca pv -ul vine la sfarsitul celor 30 de zile.

aveti dreptul sa depuneti plangere impotriva procesului verbal in termen de 15 zile de la comunicare la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

Atentie!
Art. 212. – (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii, de catre titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sanctiunii contraventionale complementare.
(3) Pâna la împlinirea termenului prevazut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, poate solicita ca, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.

in caz contrar

Art. 190. –
(3) Raportul de retinere, precum si documentele sau placutele cu numarul de înmatriculare retinute unui conducator de autovehicul care poseda permis de conducere sau certificat de înmatriculare eliberate de o autoritate straina, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române pentru a fi trimise autoritatilor emitente.

Sunt constienta ca trebuie sa respect legile tarii in care calatoresc ,dar in tara emitenta a permisului meu de conducere ,prezentarea imaginilor care confirma sau infirma contraventia este ceva normal si se trimit la persoana in cauza in timp de 7 zile,ca apoi sa decida daca persoana face contestatie sau nu.In cazul de fata nu stiu unde am gresit ,de aceea am solicitat o proba in acest sens. Cum pot sa am incredere in ceea ce spun domnii politisti daca martor a fost un taximetrist venit dupa 40 de minute de asteptare pt redactarea procesului verbal?.Acest taximetrist a mentionat ca el are o obligatie morala fata de acei politisti intrucat si el a avut contestatii in instanta .Nu inteleg ce obligatii morale ,daca el habar nu avea ce s-a intamplat.
Daca voi face contestatie si voi cere jucecata in lipsa mea,motivat,ce se va intampla daca decizia tribunalului va fi in defavoarea mea?Ce se intampla cu permisul daca eu locuiesc in alta tara a U.E.?Va trebui sa-l predau in Romania sau in tara emitenta?..
martorul confirma doar faptul ca soferul refuza semnarea procesului verbal si nu savarsirea faptei.
pana vor ajunge autoritatile romane cu mentalitatea in secolul XXI mai avem destul asa ca nu trebuie sa va surprinda pozitia lor.
puteti solicita judecarea in lipsa conform art. 242, alin. 2 din Codul de Procedura civila dar aveti in vedere ca daca nu veti argumenta convingator plangerea aceasta este sortita din start esecului.
ptr ca fapta a fost si inregistrata politia va trimite plansele foto iar daca din acestea reiese vinovatia dvs. veti pierde.
dupa depunerea plangerii luati certificat de grefa in baza caruia politia va restituie permisul de conducere.
daca plecati din tara puteti urmari stadiul procesului pe portalul instantelor de judecata accesand judecatoria unde veti depune plangerea si introducand nr. dosarului. [ link extern ] .
daca plangerea este respinsa permisul trebuie predat in termen de 5 zile de la primirea instiintarii de la politie, in caz contrar se prelungeste perioada de suspendare cu 30 de zile.
instiintarea trebuie trimisa la domiciliul contravenientului iar daca locuiti in alta tara cel mai probabil autoritatile romane vor instiinta autoritatile emitente care la randul lor va vor comunica obligatia predarii permisului in vederea efectuarii perioadei de suspendare.
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
cyan, moderator
Va multumesc mult pentru toate sfaturile si detaliile de procedura.Sunt convinsa ca voi avea castig de cauza ,intrucat acei "domni" politisti stateau "la vanat" ,mai exact la intrare in tara ,in Satu-Mare iar pentru a merge cu tolba plina,vazand masina cu numere straine ,initial m-au oprit pentru un control de rutina ,iar in momentul in care au avut toate documentele in mana mi-au zis:"stiti...n-ati acordat prioritate la o trecere de pietoni...si sunteti filmata...deci ramaneti fara permis".
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere perims conducere emis in italia jhon.rapidistu jhon.rapidistu As dori si eu sa stiu daca in codul rutier scrie undeva ca pol poate retine permise eliberate de alte tari .Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Este legala retinerea permisului unui cetatean strain pe teritoriul romaniei? Rhona Rhona Vreau sa stiu si eu sigur daca este legal retinerea pasaportului unui cetatean strain pe teritoriul tarii noastre ,atat timp cat este in tranzit . Am intrebat ... (vezi toată discuția)
Permis auto suspendat in romania pot conduce in ue Petreppp Petreppp Daca permisul de conducere a fost suspendat in Romania,pot fave o cere notariala cum ca nu voi conduce pe teritoriul Romaniei in perioada suspendarii,putând ... (vezi toată discuția)