avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Verificare patron la plata contributiilor angajatului ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Verificare patron la plata contributiilor angajatului catre stat

Buna seara!
Vreau sa stiu cum pot verifica daca angajatorul mi-a platit contributiile la:
-asigurari sociale;
-asigurari sanatate;
-contributia la fondul de somaj;
Deasemenea cum pot afla daca impozitul pe venit a fost virat catre stat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:05, 18 Decembrie 2012
freeelis a scris:

O completare cu baza legala la ce a spus Valeriu:
OG nr.86/2003:
Art.27.- (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate si
contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.

Am facut o cerere la finante, invocand og 86/2003, art. 27 si am primit raspuns precum ca, potrivit art.11 al.2 din og 92/2003: "informatiile solicitate pot fo transmise numai autoritatilor publice, fiscale, judiciare, si in alte cazuri prevazute de lege, precum contribuabilului insusi sau succesorilor acestuia. In conditiile aratate, va sugeram sa solicitati angajatorilor sa va comunice informatiile referitoare la plata contributiilor mentionate in cerere."

Pai eu nu vreau sa cer de la angajator ca acesta nu e prost sa-mi dea in scris ca nu a platit. Tocmai, acesta e si scopul, sa-l verific.
Va rog, daca se poate, sa ma luminati daca raspunsul primit este corect sau nu?
Si daca e corect cum pot afla daca patronul mi-a platit cotizatiile catre stat.
O zi buna!
Interesant raspunsul dat , intrucat pana acum nu am mai intalnit o astfel de situatie (in general, A.F procedau la efectuarea unui control si apoi dadeau raspuns)... in acest caz, solutia viabila este promovarea unei actiuni in instanta impotriva angajatorului pentru a fi obligat la plata acelor contributii.

Raspunsul este corect, insa trebuia completat si cu faptul ca informatiile obtinute in urma unui eventual control nu va pot fi furnizate din cauza acestor prevederi legale.
freeelis a scris:

... in acest caz, solutia viabila este promovarea unei actiuni in instanta impotriva angajatorului pentru a fi obligat la plata acelor contributii.

Doar pe baza unui raspuns din partea finantelor pot acuza oficial patronul; banuiala mea e valabila doar pt. mine, nu pot actiona in instanta fiecare angajator doar pentru a afla daca mi-a platit sau nu contributiile sociale.

Referitor art.11 al.(3.1) din og 92/2003 invocat de finante, este precizat ca: "Este permisa transmiterea informatiilor de natura celor prevazute la alin. (1), inclusiv pentru perioada în care a avut calitatea de contribuabil: a) contribuabilului însusi;"

Chiar eu sunt contribuabilul in speta, deci ....????

ARTICOLUL 11

Secretul fiscal
(1) Functionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai detin aceasta calitate, sunt obligati, în conditiile legii, sa pastreze secretul asupra informatiilor pe care le detin ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.
(2) Informatiile referitoare la impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise numai:

a) autoritatilor publice, în scopul îndeplinirii obligatiilor prevazute de lege;
b) autoritatilor fiscale ale altor tari, în conditii de reciprocitate în baza unor conventii;
c) autoritatilor judiciare competente, potrivit legii;
d) în alte cazuri prevazute de lege.

(3) Autoritatea care primeste informatii fiscale este obligata sa pastreze secretul asupra informatiilor primite.

(3.1) Este permisa transmiterea informatiilor de natura celor prevazute la alin. (1), inclusiv pentru perioada în care a avut calitatea de contribuabil:

a) contribuabilului însusi;
b) succesorilor acestuia.
Contribuabil , in sensul raspunsului lor, este angajatorul dvs ...
freeelis a scris:

Contribuabil , in sensul raspunsului lor, este angajatorul dvs ...

...si eu ce sunt? Din ce cunosc, angajatorul este "delegat" de lege sa-mi opreasca din venitul salarial aceste cotizatii si sa le plateasca finantelor, in consecinta, pe banii mei NUMAI eu pot fi contribuabil.
PS: La somaj, mi-au spus raspuns din prima daca angajatorul mi-a virat contributia de asigurari pt.somaj ... deci unii pot, numai finantele nu.
... ma intereseaza sensul legii, nu cum o interpreteaza finantistii.... si nu pot da in judecata fiecare patron, pt. a verifca daca e cinstit sau nu. Cum se poate rezolva practic aceasta situatie?
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
arakys, utilizator

Alte discuții în legătură

Secretul profesional dorels dorels Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca agentul fiscal poate da informatii despre un contribuabil unei terte persoane, precum si actul normativ care ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a da informatii farmec_ farmec_ Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca refuzul Primariei prin Directia Impozite si Taxe (invocarea OG 92/2003 art.11) de a arata daca o persoana are bunuri ... (vezi toată discuția)
Platitor de impozit casa meryliv meryliv Buna seara, Cum as putea sa aflu daca o persoana are in proprietatea sa un imobil, acesta nefiind din Bucuresti. Se poate afla de la Posta Romana din ... (vezi toată discuția)