Am ramas insarcinata,sunt in somaj dar nu pot beneficia de indemnizatie deoarece am somaj doar pana in luna martie intrebarea mea este ma pot angaja in timpul sarcinii?prietena mea are un magazin de haine si ar avea nevoie de o vanzatoare dar pe o perioada de trei s-au patru luni dupa care a-si intra din nou in somaj este legal s-au nu se poate sa ma angajeze din somaj daca sunt insarcinata si dupa aceea sa ma dea din nou in somaj
@ser192 spune ca firma unde lureaza intentioneaza sa o dea in somaj, deci a luat la cunostinta de acest lucru ....insa este insarcinata , nu a anuntat in prealabil ca este insarcinata si firma si-a exprimat intentia de a o concedia.
@tudorvaleriu spuneti mai sus la punctul 2
''Daca dvs. anuntati, in scris, pe angajator ca sunteti gravida acesta nu va mai poate concedia (atasati la cerere o adeverinta de la medicul de famile sau medicul ginecolog care sa ateste starea de graviditate)''....pai daca spune dupa ce a fost anuntata ca o conceida , nu este legal sa fie concediata ? sau o pot pastra ?
1. - Anuntul trebuie facut inainte de emiterea deciziei de concediere.
- Daca anunta dupa emiterea deciziei de concediere nu mai are ce face.
2. Din Codul muncii:
Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
...
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Este legala concedierea in cazul in care o salariata nu anunta angajatorul inainte de date emiterii deciziei de concediere ca este insarcinata.
Avand in vedere , interpretarea per a contrario a textului art.60 alin.1 C.mun., rezulta ca instiintarea se poate face si cu o zi inainte de incetarea raportului de munca.
Instiintarea se face in scris si nu verbal , conform prevederilor OUG nr.96/2003