avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de proprietate

Buna ziua. Cum se poate obtine Titlu de proprietate in speta: x foloseste fara acte un teren din 1920. Dupa deces, din 1940 succesorii folosesc terenul tot fara acte si fara a se face succesiunea. In 1962 se colectivizeaza t. Pe perioada colectivizarii descendentii folosesc in continuare t. pana-n ziua de azi candvdoresc sa faca acte. Nu exista constructii deci nu poate fi pus in aplicare Ordinul prefectului . Iar pe perioada colectivizarii desc sunt detentori precari . Nici uzuc nu se poate invoca cred eu / poate jonctiunea:P
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 20:02, 2 Octombrie 2012
INTREBAREA :folosinta o fac ca si posesor de buna credinta? adica au platit ptr terenul respectiv impoziul?
poate face dovada cu martori a posesiunii-folosintei terenului si apoi poate afla siuaia juridica a terenului de la Arhivele staului......... oricum este cam greu
Descendentii platesc impozit Pt teren. Primaria le-a eliberat o adresa prin care mentioneaza ca terenul este folosit dintotdeauna de catre defunt si respectiv descendentii acestuia si-i indeamna in instanta Pt obtinerea titlului de propr. Intrebarea mea este ce actiune sa fac? Uzuc nu poate fi invocata , pe perioada colectivizarii desi au folosit t in speta ei ( parerea mea) fiind cons detentori precari iar nu posesori. Sau ma insel??
Nici o sugestie?
Daca terenul s-a colectivizat, ar trebui sa apara astfel in registrul agricol 1959-1963 si registrul de evidenta a cererilor de intrare in CAP (ar trebuie sa existe si cererea de intrare in CAP pe undeva).
Pe CAP nu l-a prea interesat in ce calitate foloseau oamenii pamantul, s-au bagat terenurile la colectiv si gata (cu atat mai mult cu cat destul de putini oameni aveau acte de proprietate autentice pe terenuri la colectivizare).
Daca in Registrul agricol 1959-1963 apar respectivii descendenti cu terenul, trebuiau sa faca cerere de retrocedare in baza legii 18/1991, modificata si completata (ultimul termen de depunere a cererilor a fost 30.11.2005 - legea 247/2005). In acest caz, nici macar o actiune in revendicare imobiliara nu are prea multe sanse in instanta, in lipsa cererii formulate in termen catre comisia locala de fond funciar. Uzucapiunea ar trebui indreptata impotriva descendentilor fostului proprietar din 1920 (oare ii cunoasteti?).
Ar fi uzucapiunea extratabulara de 10 ani, din noul Cod Civil, insa termenul incepe sa fie socotit de la intrarea in vigoare a acestuia...
Multumesc frumos. Speram sa-mi dati o sugestie dvs. :) problema este ca dintotdeauna terenul in cauza a fost folosit de familia respectiva. Adica in 1920 il folosea strabunicul .. Ulterior a fost mostenit de descendenti .. Insa fara a se face vreo succesiune . Impozite s-au platit . Terenul este inscris in registrul agricol. Scuza, am Mai primit o informatie cum cacs-a facut cerere de retrocedare insa primaria le-a dat un alt teren . Iar cei in cauza au acceptat acel teren iar acum dupa 10 ani vor sa obtina titlu Pt celalalt teren folosit de familie de Peste 100 de ani. Parerea mea este ca nu Mai pot obtine Titlu pe axel teren din moment ce au acceptat terenul atribuit in schimb . Ma insel? Este vb de zona de campie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire drept legea 18/91 in baza registru 1951/1955 ? bukinst bukinst Comsia de aplicare a Legii 18/1991 a constituit dreptul de proprietate pentru un cetatean care nu figura in registrul agricol 1959/1963. La sesizare s/a facut ... (vezi toată discuția)
Reconstituire verginica73 verginica73 doresc sa ma ajutati intr-o problema daca se poate in 1991 tatal meu a solicitat sa i se reconstitue dreptul de propritate pentru o sup. de pamant in ... (vezi toată discuția)
Uzucapiuni CostelIosub CostelIosub Sunt mostenitoarea unui parinte care a decedat in 2006. In 1959 tatal meu a construit o casa pe pamantul tatalui. In 1961 a fost inscrisa in registrul ... (vezi toată discuția)