avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interpretarea unui contract de prestari servicii a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interpretarea unui contract de prestari servicii a unui PFA ca si contract de munca

Buna ziua,

As dori sa stiu cum s-ar putea argumenta, in instanta, ca un contract de prestari servicii dintre un PFA si o societate comerciala reprezenta defapt un contract de munca mascat. Astfel natura juridica a respectivului contract nu este una comerciala ci tine de dreptul muncii, iar clauzele pe care le contine ar trebui sa se supuna restrictilor impuse de Codul Muncii.

Situatia contractului de prestari servicii este urmatoarea:

- din 2008 pana in 2012 o persoana a fost angajata cu contract individual de munca, cu norma intreaga, la un angajator

- tot din 2008, de la data angajarii, pana in 2010 aceeasi persoana a detinut si un PFA la norma de venit, infiintat la solicitarea angajatorului, pe care a incheiat un contract de prestari servicii cu angajatorul

- in perioada existentei PFA-ului, angajatul avea trecut salariul minim pe contractul individual de munca iar restul salariului negociat il primea prin PFA

- din momentul in care a fost reziliat contractul de pe PFA, tot salariul a fost trecut pe contractul individual de munca printr-un act aditional

- contractul pe PFA era semnat pentru o suma fixa, lunara, si pe o perioada determinata, care se prelungea automat anual

- contractul de pe PFA pare sa respecte forma unui contract comercial (se vorbeste de prestator / beneficiar, de comenzi si procese verbale de receptie, de faptul ca plata impozitelor cade exclusiv in sarcina PFA-ului in calitate de prestator)

- pe parcursul derularii contractului au existat facturi emise de PFA in fiecare luna, si plati efectuate de angajator in baza acestor facturi, dar niciodata nu au fost trimise comenzi sau semnate procese verbale de receptie.

- munca s-a desfasurat tot timpul la sediul angajatorului, pe echipamentele puse la dispozitie de acesta

- o mare parte dintre angajatii respectivei societati au avut contracte similare

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:35, 3 Octombrie 2012
smeagull, prestatorul PFA vrea sa argumenteze reconsiderarea naturii juridice a contractului pentru a solicita instantei sa declare nule anumite clauze din contract, deoarece nu sunt in acord cu prevederile din Codul Muncii.

Aveti dreptate ca, din punct de vedere fiscal, prestatorul PFA este diferit de persoana fizica, salariata individual. Dar, din punct de vedere juridic, PFA-ul nu are personalitate juridica distincta, fiind asimilat persoanei fizice.

In cazul muncii la negru, pana la modificarea Codului Muncii prin Legea 40 / 2011, art. 16 alin. (2). avea urmatorul continut:

In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.


Acest text dadea dreptul salariatilor angajati la negru sa se adreseze instantei ca sa constate existenta unui contract individual de munca, chiar daca acesta nu a fost incheiat in forma scrisa.
Cunosc in mare calificarea aceea fiscala ca activitate dependenta. Cum ati scris deja, este o reglementare strict fiscala, aplicabila comerciantilor, cu scop unic si declarat de a coelcta taxe si contributii de la ... comerciant.

Personal cred ca era mai corect si mai simplu daca legiuitorul obliga la incheierea de contracte de munca decat la aceasta calificare, pentru ca in acest caz salariatul fictiv ar fi capatat dreptul la protectia sociala inerenta legislatie muncii.
Insa pe legiutor la durut fix in cont de protectia sociala a individului din spatele PFA-ului, si a urmarit exclusiv fiscalizarea veniturilor.

Deci nici eu nu cred ca puteti utliza regislatia fiscala pentru recalificarea contractului comercial intre SC si PFA in contract individual de munca intre persoana naturala si SC.

Indrazneata idee, dar fara pic de sustinere in legea substantiala si in cea procedurala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract prestari servicii sau contract de munca iirina_19 iirina_19 Care este varianta cea mai avantajoasa(dar si corecta) pentru un pfa: sa incheie un contract de prestari servicii cu o persoana juridica pe o durata de un an ... (vezi toată discuția)
Detinatorii de contracte civile au obligativitatea de a se inregistra la finante? Emil P Emil P Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare: O persoana fizica, prestatoare de servicii in baza unui contract civil are ... (vezi toată discuția)
Contracte prestari servicii floricristea floricristea Va rog se mai pot incheia acest tip de contracte ? Si ce contributii se platesc ? Va multumesc anticipat pentru suport (vezi toată discuția)