smeagull, prestatorul PFA vrea sa argumenteze reconsiderarea naturii juridice a contractului pentru a solicita instantei sa declare nule anumite clauze din contract, deoarece nu sunt in acord cu prevederile din Codul Muncii.
Aveti dreptate ca, din punct de vedere fiscal, prestatorul PFA este diferit de persoana fizica, salariata individual. Dar, din punct de vedere juridic, PFA-ul nu are personalitate juridica distincta, fiind asimilat persoanei fizice.
In cazul muncii la negru, pana la modificarea Codului Muncii prin Legea 40 / 2011, art. 16 alin. (2). avea urmatorul continut:
In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
Acest text dadea dreptul salariatilor angajati la negru sa se adreseze instantei ca sa constate existenta unui contract individual de munca, chiar daca acesta nu a fost incheiat in forma scrisa.