avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract vanzare cumparare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract vanzare cumparare

Sunt in tratative de cumparare a unui imobil nou. Imobilul respectiv este ipotecat de catre dezvoltator, fapt pentru care i s-a dat un avans pentru a scoate ipoteca respectiva. Hartia de ridicare a ipotecii cica s-a eliberat iar dezvoltatoru ma intreaba daca se poate face contractul inainte de depunerea hartiei respective la cartea funciara cu mentiunea in contractul de vanzare cumparare cum ca respectiva ipoteca va fi ridicata in baza hartiei eliberate de banca respectiva. Eu va intreb cum ar fi mai bine sau ce riscuri sunt in acest caz fata de asteptarea scoaterii ipotecii efective din cartea funciara si apoi semnarea contractului de vanzare cumparare?? Sincer nu ma pricep si astept idei, sfaturi, lamuriri referitoare la aceasta situatie. Multumesc
Parerea mea este ca ar fi bine sa cumparati imobilul eliberat de orice sarcina, respectiv in Cartea Funciara sa nu fie inscrisa nici o sarcina, indiferent de natura ei. Asadar, solicitati radierea ipotecii din C.F. si apoi incheiati contractul de vanzare - cumparare.
In primul rand va trebuie un acord al bancii cum ca sunt de acord cu vanzarea si cu radierea ipotecii dupa ce vor incasa banii intr-un cont indicat de acestia. Dupa ce aveti acest acord (in original si il aratati si notarului) puteti semna contractul, vira banii in contul mentionat de banca si ulterior banca va emite o declaratie autentificata din care rezulta ca s-au primit banii si se radiaza ipoteca.

Riscuri: Daca nu aveti acordul bancii, vanzatorul (dezvoltatorul) ar indica un cont de plati pe care banca nu are gaj si ramaneti cu ipoteca pe imobil. Mi-e greu sa cred ca banca nu a inscris si interdictia de instrainare in CF si fara acordul bancii de ridicare a acestei interdictii nu semneaza notarul contractul de VC insa in ziua de azi totul este posibil.
lucian huzum a scris:

Parerea mea este ca ar fi bine sa cumparati imobilul eliberat de orice sarcina, respectiv in Cartea Funciara sa nu fie inscrisa nici o sarcina, indiferent de natura ei. Asadar, solicitati radierea ipotecii din C.F. si apoi incheiati contractul de vanzare - cumparare.


Nu cred ca sunt cei de la banca atat de batuti in cap incat sa ridice ipoteca fara sa primeasca contravaloarea imobilului.
Multumesc pentru raspunsuri, dar nu cred ca ati inteles situatia actuala. Apartamentul este ipotecat, dar i s-a dat un avans dezvoltatorului pentru scoaterea ipotecii de pe imobil, banii fiind virati in contul bancii unde se afla ipoteca. De asemenea dezvoltatorul m-a anuntat ca hartia de ridicare a ipotecii din partea bancii a fost eliberata si a fost pusa la curier (dezvoltatoru are ipoteca la o banca in afara localitatii in care se afla imobilul in discutie) conform dezvoltatorului ipoteca se va ridica in aceeasi zi cu semnarea contractului de VC, si va fi ridicata de catre notarul la care se incheie contractul VC. In contractul de VC se va mentiona ca imobilul este grevat de urmatoarele sarcini (ipoteca si alte cele) dar care se vor scoate sau anula in baza actului eliberat de banca (care, din cate am inteles va ramane in original la notarul respectiv) . Acum eu va intrebam daca se poate face un astfel de contract fara nici un fel de repercursiuni pentru mine (in sensul ca nu vreau sa ma trezesc cu ipoteca sau executat) Multumesc
Dumneavoastra ati achitat contravaloarea ipotecii catre banca care a instituit-o (asa cum spuneti prin dezvoltatorul imobiliar). Ori in cazul acesta ipoteca fiind achitata, imobilul este liber de sarcini la data achitarii ipotecii, respectiv la data cand banca solicita radierea ipotecii din CF.
Raman la parerea ca nu este bine sa va incurcati cu o ipoteca inscrisa in CF la data cand efectuati actele de vanzare - cumparare. Solicitati dezvoltatorului imobiliar sa ceara radierea ipotecii si apoi incheiati contractul de vanzare - cumparare. Din ceea ce spuneti in contractul de vanzare - cumparare chiar se va mentiona ca imobilul este grevat de sarcini!

@bejsd: categoric ca banca nu isi va radia ipoteca pana cand nu este achitata suma pentru care s-a instituit aceasta.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu rezerva dreptului de proprietate kamellia kamellia Buna seara, Urmeaza sa achizitionez un apartament intr-un bloc construit de un dezvoltator si am incheiat un contract de vanzare cumparare cu rezerva ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
care este procedura de achiziționare a unui apartament ipotecat, și cât poate dura? Buna seara,doresc achiziționarea unui apartament care este ipotecar in franci elvetieni.Am hotarat cu proprietarul sa achit întreaga sumă si am demarat ... (vezi toată discuția)