avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum se poate obtine o interdictie de apropiere?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum se poate obtine o interdictie de apropiere?

buna seara,

va supun atentiei o speta a cuiva apropiat si rugamintea de a oferi un sfat competent:
parintii divortati,copilul este incredintat mamei.
bunicii tatalui,insista sa ia legatura cu copilul,care este fragil emotional, incercand sa-l deruteze, inainte sau dupa orele de curs.
Copilul nici nu vrea sa-i vada sau sa vorbeasca si, le-a spus celor in cauza personal acest lucru,respectivii insa continua cu vizite agasante si denigrari la adresa mamei, in fata colegilor si prietenilor copilului.
intrebarea este daca se poate obtine o interdictie de apropiere fata de minor, pentru bunicii din cauza?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alx64 , utilizator 20:55, 4 Octombrie 2012
Legea 271/2003
Capitolul IV - Ordinul de protectie


Art. 23
(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un acti de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa se dispuna, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre urmatoarele masuri si obligatii sau interdictii:
a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.
(2) Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiririei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc ori urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala.
(3) Pe langa oricare dintre masurile dispuse potrivit alin. (1), instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.

Art. 24
(1) Durata masurilor dispuse prin ordinul de protectie se stabileste de judecator, fara a putea depasi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata masurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioada de 6 luni de la data emiterii ordinului.

Art. 25
(1) Cererea pentru emiterea ordinului de protectie este de competenta judecatoriei de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau reseidinta victima.
(2) Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusa de victima personal sau prin reprezentant legal.
(3) Cererea poate fi introdusa in numele victimei si de:
a) procuror;
b) reprezentantul autoritatii sau structurii competente, la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, cu atributii in materia protectiei victimelor violentei in familie;
c) reprezentantul oricaruia dintre furnizorii de servicii sociale in domeniul prevenirii si combaterii violenti in familie, acreditati conform legii, cu acordul victimei.
Va multumesc foarte mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnterdictie costeamarcel costeamarcel buna ziua sunt in divort cu sotia ,nu mai locuim impreuna avem un copil minor care locuieste la mine ,sotia locuieste la o prietena de a ei o persoana foarte ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie lazaro lazaro buna ziua. imi putei spune cum pot obtine ordin de restrictie pentru un membru al familiei? mentionez ca pe actul de vanzare cumparare este trecut ca are ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie anaferat anaferat cum pot obtine un ordin de restrictie? cui trebuie sa ma adresez si cit dureaza pina obtin acest ordin? este vb de ordin de restrictie pt sotul meu (vezi toată discuția)