avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restanta-evacuare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restanta-evacuare

Buna ziua,am acumulat datorii la intretinere suma totala cu penalitati este de 2722.58,asta datorita faptului ca am intrat in somaj iar sotul meu castiga in jur de 900 lei,noi avand in intretinere si un copil minor nu ne-am mai permis sa platim intretinerea pentru ca s-au tot adaugat penalitati si suma devenea din ce in ce mai mare.In urma cu o zi am primit de la administratie o somatie in care ne someaza sa platim aceasta restanta fara penalitati in prima faza in termen de 3 saptamani,practic ne este imposibil in situatia actuala sa platim,iar in caz contrar,se stipuleaza faptul ca vom fi dati in judecata urmand evacuarea.
Vreau sa-mi spuneti in ce conditii pot face acest lucru(sa ne evacueze).
Va multumesc,anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:19, 5 Octombrie 2012
Nu stiu care e problema dv. familiala, dar e preferabil (daca se poate) sa faceti un credit la banca, fie pentru suma intreaga, fie pentru o parte din ea.
Comisioanele bancare si dobanzile la credit sunt mult mai mici decat penalizarile.
Daca incepeti sa platiti poate ca asociatia ar constata ca vreti sa iesiti din situatia aceasta si se vor razgandi in privinta procesului.

Totul e ca apoi sa mergeti la asociatie sa platiti luna de luna o suma cat de mica (nu prea mica totusi), astfel incat sa se vada bunavointa. Conteaza foarte mult.
Bună ziua!

În temeiul prevederilor art. 49 și 50 din Legea nr. 230/2007, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cu modificările și completările ulterioare, asociația de proprietari de care aparțineți vă poate chema în judecată, spre a fi obligați la plata debitului constituit din sumele reprezentând cotele de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, și neachitate de dumneavoastră (dacă acestea sunt mai vechi de 90 de zile), plus plata penalităților calculate potrivit art. 49 indicat.
Problema evacuării este o utopie, deocamdată, pentru că, abia dacă se admite cererea de chemare în judecată, și hotărârea rămâne irevocabilă, iar în faza posterioară a punerii acesteia în executare se ajunge la executarea silită a imobilului, noii proprietari ar avea această prerogativă. Pe cale de consecință, această veritabilă amenințare nu-și găsește suportul în lege, raportându-ne, desigur, la speța noastră. Momentan, într-o eventuală acțiune separată, sau chiar în cazul unei cereri accesorii - prin care s-ar solicita evacuarea dumneavoastră din imobil, asociația de proprietari nu are calitate procesuală activă.
Vă sugerez să plătiți, chiar parțial, o parte din debitul restant, spre a putea proba buna-credință, dar și în ipoteza în care se ajunge în instanță, să formulați o cerere de eșalonare a plății, motivată de documentele care atestă veniturile familiale.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
ContSters182415, utilizator
@mireladolta,
Asociatia de proprietari, prin notificarea pe care ati primit-o, face un demers normal, firesc prin care va aminteste ca aveti debite fata de asociatie, ca trebuie sa le platiti, iar in cazul in care nu le achitati o sa fiti actionati in judecata.
Normal ca in instanta asociatia va solicita sa va oblige la plata debitelor. Este posibil ca asociatia sa apeleze la serviciile unui avocat iar onorariul acestuia va fi pus in sarcina dumneavoastra. Apoi cand instanta va stabili ca trebuie sa platiti, iar dv tot nu platiti, asociatia poate apela la un executor care va scoate apartamentul la vanzare prin licitatie.
Toate aceste demersuri sunt de durata dar aceasta nu va avantajeaza pentru ca sumele ce se adauga in sarcina dumneavoastra la fiecare etapa (Judecatorie, Tribunal, Executor) sunt foarte mari si vor fi retinute din pretul de vanzare al apartamentului.
Asa ca va sugerez sa mergeti la asociatie si sa discutati cu presedintele asociatiei. Propuneti-i un plan de esalonare prin care va angajati ca platiti sumele lunare de plata curente si peste acestea, luna de luna 5 -10 -15% din debitul acumulat. Incercati sa stabiliti acest lucru intr-o conventie scrisa iar daca va tineti luna de luna de acest grafic, solicitati presedintelui ca penalizarile sa "inghete", adica sa nu vi se mai calculeze penalizari in continuare.
Asa puteti sa achitati fara costuri suplimentare, fara plati onorarii, fara dobanzi bancare indiferent cat de convenabile ar fi...
Avem si noi cativa restantieri. In timp, unora le-am propus o asemenea intelegere scrisa chiar in fata mediatorului la care i-am invitat, dar unii nu s-au tinut de cuvant.
Unui restantier "greu" i-am propus reducerea penalizarilor cu 50% daca achita debitul si cei 50% din penalizari in 6 luni. Nu a vrut si, din pacate, am mers in instanta pana la capat, am ajuns la executare silita si i s-a vandut apartamentul la jumatate din pretul pietii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere StanPatitulPensionar StanPatitulPensionar Fratele meu este restant la intretinere 15 luni circa 800 euro si acum asociatia face demersuri de chemare in judecata. Mi-a trimis mie o instiintare/somatie ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere marianasandu2000 marianasandu2000 o asociatie de proprietari nu a calculat conf.art.49 alin 1 din Legea 230/2007 un fond de majorari si penalitati de intirziere, nu are un proces verbal prin ... (vezi toată discuția)
Nereguli aplicare penalitati! MDaniel MDaniel Buna ziua, Numele meu este Oprea Mircea Daniel din Bucuresti. Deoarece eu si Familia nu ne permitem sa platim o Casa de Avocatura, dorim sa apelam la ... (vezi toată discuția)