avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau Act vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau Act vanzare cumparare

Buna ziua,
As dori sa cumpar 1/2 din partea fratelui meu dintr-un apartament, mostenit de la parinti. Succesiunea este facuta dupa tata si dupa mama. Cum este mai bine legal sa incheiem tranzactia, prin contract vanzare cumparare la notar sau donatie?
La donatie nu se plateste impozit.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:37, 11 Octombrie 2012
cel mai bine este sa renunte la mostenire in favoarea dvs. si nu costa nimic,
Succesiunea fiind facuta, procedura neatacabila pe viitor este cea de vanzare-cumparare a cotei de 1/2. Pretul de V/C poate sa fie modic, ca despagubire/sulta. Taxele notariale sunt mai mici, intrucat V/C se efectueaza intre rude de acelas rang.
Donatia poate sa fie atacata in viitor oricand, atat de donator, cat si de alte persoane descendente sau indreptatite.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
eraz, utilizator
Nu contenesc a mă mira. Informaţii utile, concludente, pertinente.

Nu găsesc un emoticon cu jos clopu'

Să le luăm băbeşte. Dacă succesiunea e dezbătută, adică făcută după mama şi după tata, după cum sincer grăieşte uzerul, atunci nu mai încape renunţarea în shemă.

Pdap (facebookism, nu luaţi în seamă, e precum brb şi alte alea) ori e preţ, ori e despăgubire/sultă. Iar faptul că în cazul vînzării între rude de acelaşi rang (asta e tare!) taxele notariale ar fi mai mici, e o alegaţie de nota 10. La fel şi aceea potrivit căreia donaţia poate fi atacată în viitor oricînd (deci, nu doar în viitorul apropiat, ci şi în cel foarte îndepărtat, ba chiar, de ce nu, pe ţărmul perfidului Albion, în future in the past) şi, cireaşa de pe tort, de persoane îndreptăţite.

O fi...

E vineri. Ne destindem şi noi.

Va recomand partajul, prin care dumneavoastra va revine intregul apartament si fratelui o sulta sau doar recunostinta eterna :)
Partajul fara sulta sau fara impartirea bunurilor e ...donatie. Este el scutit de impozit insa trebuie sa se dea o sulta...o sulta bineinteles care se stabileste de parti....

Alte discuții în legătură

Doresc să-i cedez fratelui cota moștenită de 1/2 ce-mi revine dintr-un teren. care este procedura? pilvalbv pilvalbv In urma succesiunii (dupa tata) am dobandit cota de 1/2 dintr-o bucata de teren, cealalta jumatate (1/2) revenind unui frate al meu. Doresc sa cedez ... (vezi toată discuția)
Cedare cote mostenite alex5 alex5 buna ziua, s-a incheiat la notar de succesiune in care scrie clar ce fractiune revine fiecarui mostenitor. intrebare : in acest stadiu, cum se poate ... (vezi toată discuția)
Vanzare/donatie vs partaj casutza casutza Buna seara, Va rog frumos sa ma lamuriti cum ar fi mai bine pentru a rezolva iesirea din indiviziune in urmatoarea situatie: 4 frati: 3 la oras 1 la tara ... (vezi toată discuția)