avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CONTORIZAREA CALDURII APARTAMENTELOR DE BLOC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CONTORIZAREA CALDURII APARTAMENTELOR DE BLOC

Buna ziua,
sunt presedintele unei asociatii de proprietari la bloc. Toti locatarii sunt cu caloriferele contorizate cu repartitoare, de 4 ani.In acest an a expirat contracul cu firma care executa citirea repartitoarelor si calculele aferente pt. plata caldurii; o parte din locatari si-au exprimat intentia de a renunta la contorizare si revenirea la sistemul pausal, iar altii doresc mentinerea contoarelor.Va rog sa-mi#-o comunicati ce solutie s-ar putea gasi acestei probleme si care sunt prevederile legale in domeniu.:(
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 22:31, 25 Octombrie 2012
[ link extern ]
in situatia expusa este necesar ca sa proprietarii sa se pronunte ,astfel incat votul majoritatii sa constituie baza legala fie pentru renuntarea la repartitoarele de cost,fie pentru mentinerea acestora
Renuntarea la repartitoarele de cost nu are ca si consecinta calcularea cosumului individual in sistem pausal
Puneti in discutia unei AG aceasta problema si hotarati acolo legal cum veti proceda.

Recomandarea mea in cazul in care renuntati la repartitoare este sa:
- puneti in discutie recuperarea costurilor aparatelor celor care vor mai departe cu repartitoare de la cei care nu mai vor cu repartitoare, deoarece fiecare si-a platit aceste instrumente din buzunarul propriu pentru ca intr-o perioada de timp sa-si amortizeze acest cost si apoi sa si faca o economie in propriul buget. Nu poate veni altcineva sa-l puna sa plateasca un obiect ca apoi sa decida ca acel obiect este inutil in locul celui care l-a platit, decat daca ii plateste cheltuiala. Acesta este un aspect de ordin moral;

- solicitati proprietarilor sa nu-si desprinda repartitoarele de calorifere in primul sezon, ca sa puteti face o comparatie si, la sfarsitul sezonului sa luati hotararea daca renuntati definitiv la ele. E bine sa testati macar un sezon, as zice, renuntarea la repartitoare.

- daca reveniti la calculul la pausal, trebuie sa aveti in vedere ca in unele apartamente s-au schimbat caloriferele, deci si SET-ul initial al apartamentului. In consecinta calculul nu se mai poate face in functie de clasica cota-parte indiviza, ci in functie de SET-ul apartamentului.

In general, e bine ca hotararile care se iau de oameni maturi sa fie responsabile atat cand se pun aceste repartitoare, cat si cand se renunta la ele, deoarece buzunarul multora poate fi afectat degeaba din cauza, poate, a unor decizii in necunostinta de cauza sau cum se spune ca "repezitul cu capul in zid".
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
elga50, moderator
elga50

Nu stiu de unde scoateti ideea ca in urma renuntarii la repartitoare consumul se calculeaza in functie de SET, nu in functie de cota indiviza. Speriati degeaba proprietarii.
De ce numai in urma renuntarii la repartitoare apar modificari la calorifere?:-/n
Daca s-au facut schimbari de calorifere, se aplica tot criteriul cotei indivize, cu aplicarea unei corectii, in ipoteza in care SET actual difera de SET initial.
Este complet gresit sa se aplice exclusiv criteriul SET la stabilirea costurilor, intrucat la proiectarea blocurilor s-au prevazut calorifere mai mari la ultimul etaj, parter, coltul blocului pentru a asigura temperaturi corespunzatoare intre etaje.
Aceasta o explica tocmai specialistii care au elaborat Standardul SR 1907 privind necesarul de calcura, pe baza caruia se proiecteaza instalatiile de incalzire.
De aceea, de 2 ori a intervenit Asociatia Inginerilor de Instalatii sin Romania pentru a modifica legislatia Asociatiilor de proprietari cand era reglemaentata stabilirea costurilor de incalzire doar dupa SET.
De aceea si in cazul montarii de repartitoare sau contoare de enrgie termica in apartamente exista acei factori de corectie.
Comparatia costurilor trebuie facuta si raportat la cate calorifere sunt in functiune, daca functioneaza sau nu la maxim si cat timp pe zi. Suma pentru functionarea partiala poate fi prea mare, comparat cu o functionare nonstop (raportul cost/confort termic).

ynocentta
Linkul dvs este referitor la acel proiect de normativ al ANRSC, retras de pe site, in care a \"disparut\" de tot obligatia echilibrarii hidraulice a instalatiei de incalzire, pentru a da o o \"acoperire legala\" incalcarii conditiei respective. Conditia asigura minimizarea erorilor
mari care exista in prezent in Romania.

Scuze de atata bold, din greseala s-a selectat atat de mult, si nu l-am mai putut deselecta.
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2012
darida, utilizator
Nu sperii deloc oamenii, ci ii avertizez.

In starea initiala fiecare apartament avea calorifere la fel cu a celorlalte.
In timp oamenii si-au schimbat caloriferele cu unele mai performante sau mai mari, altii si-au mai scos din ele, altii si-au mai montat in plus.

Impartirea caldurii pe cota-parte indiviza, adica la pausalul de altadata inseamna a nu se tine cont de aceste modificari, ci numai de suprafata apartamentului, ceea ce este in actualele conditii incorect.
In cazul repartitoarelor, calculul caldurii se face in functie de felul caloriferului, fara legatura cu suprafata apartamentului.

Acum eu am calorifere de otel, mari, carora li se incalzeste suprafata de nu poti tine mana pe aceasta. Nu pot s-o pun pe vecina mea care are niste calorifere vechi, de tabla si care abia se incalzesc, sa plateasca la fel cu mine numai pentru ca are aceeasi suprafata a apartamentului. Asta daca ar fi sa revenim la pausal.
Am inteles ce spuneti dvs, dar tocmai asta am spus: se tine cont de acele modificari prin aplicarea unei corectii + sau - in functie de modificarea SET.

De ex daca un proprietar de la ultimul etaj are prin proiect un nr mai mare de elemente de calorifer pt a sigura confort termic si pt apartamentele dintre etaje, el va plati in plus incalzirea indirecta a celor dintre etaje, daca se tine cont doar de SET. Transferul acesta de caldura exista indiferent ca s-au montat sau nu repartitoare.

Daca vecinul de dedesupt si-a marit SET, atunci trebuie anuntat si proprietarul de la ultimul etaj, intrucat si SET-ul din apartamentul lui a devenit automat supradimensionat fara vina lui si ar trebui redus.
Daca vecinul de dedesupt si-a debransat caloriferul, proprietarul de la ultimul etaj va plati in plus, din 2 motive:
- creste debitul in instalatie peste normal. si se inregistreaza pe contorul de bloc (proportional cu nr. debransarilor)
- pierde si mai multa caldura fata de vecinul de dedesupt, pe care o plateste tot el

Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – pentru reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire din clădirile de locuit SC 006-01:

Radiatoare din oţel – au în principal, avantajele următoare:
- aspect plăcut, finisaj de calitate al suprafeţelor prin culori atractive;
- preţ specific mic sau mediu;
- greutate redusă;
- rezistenţă bună la presiuni şi temperaturi maxime (la 4 sau 6 bar şi respectiv la 100 sau 140oC);
- se montează uşor;
- posibilităţi diverse de montaj şi amplasare;
- se curăţă uşor de praf.
Dezavantajul constă în:
- durata de viaţă redusă (uneori sub 10 ani, din cauza coroziunii); necesită tratarea apei din instalaţie.

Radiatoarele din aluminiu sau din aluminiu şi oţel se caracterizează prin:
- aspect estetic cu design adecvat folosirii în apartamente de lux; se livrează vopsite în culori variate şi atractive;
- puteri termice mari pe metru liniar;
- spaţiu redus ocupat în încăperi;
- greutate mică;
- rezistenţă bună la presiuni şi temperaturi maxime;
- coroziune electrostatică Al-oţel cu transport de ioni de Al.
Dezavantajele principale sunt:
- durata de viaţă medie (10-20 ani);
- în timpul utilizării se formează hidrogen la contactul dintre aluminiu şi apă (cazul radiatoarelor construite exclusiv din aluminiu);
- coroziune electrochimică la instalaţii alcătuite din mai multe materiale (Al, Cu, Zn, etc.).
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se repartizeaza caldura la pausal? merepere merepere o asociatie a renuntat la repartitoare. as dori sa stiu cum este corect sa se faca repartizarea cheltuielilor cu caldura? avand in vedere ca unii si-au ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)
Echivalare termică mira55 mira55 Cum se face echivalarea termică a coloanelor de încălzire? Cât reprezintă/echivalează termic o coloană de încălzire comparativ cu un ... (vezi toată discuția)