avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariul brut fisa fiscala mai mare decat salariul ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariul brut fisa fiscala mai mare decat salariul brut din fluturas

Buna ziua,
Am facut o comparatie intre fisa fiscala cu veniturile din 2011 si fluturasii din acel an. Am observat ca in oricare luna, venitul brut din fisa fiscala este mai mare decat venitul brut trecut in fluturasul lunii respective cu exact valoarea nominala a tichetelor de masa primite in acea luna. In rest, deducerea personala, venitul baza de calcul si impozitul lunar corespund perfect celor trecute in fluturas.
Exemplu concret:
- pe fluturas: venituri: 2798 din care valoare ore regie lucrate in cond. normale 2000 + prima (cu caracter permanent, asa e practica in firma) 600 + valoare tichete de masa impozabile 198.
retineri: somaj 13, CAS 273, sanatate 143, impozit 374.
deducere personala 30
Net primesc 1797 (bani in mana 2798-13-273-143-374-198) + bonuri de 198 lei
- in fisa fiscala: venit brut: 2996 (adica 2798+198, desi au fost deja inclusi in salariul brut, sau cel putin eu asa inteleg), deduceri personale 30, venit baza de calcul 2339 (2798-13-273-143-30), impozit lunar 374.
Nu inteleg de ce salariul brut din fisa fiscala contine de doua ori valoarea tichetelor de masa. Am nevoie sa fac un imprumut la banca si mi-e teama sa nu fie gresita fisa fiscala. Imi puteti explica, va rog, cum este corect?
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
g3ograful, utilizator
Cel mai recent răspuns: g3ograful , utilizator 16:36, 11 Octombrie 2012
Fisa fiscala contine la coloana 1 venitul brut lunar = venitul brut realizat pe fluturas + valoarea nominala a tichetelor de masa acordate.

Ordin nr.2293/2007 pentru aprobarea modelului si continutului fisei fiscale privind impozitul pe veniturile din salarii

CAP. 5
Calculul impozitului pe veniturile din salarii

Se completeazã pentru fiecare lunã cu datele din statul de salarii sau alte documente prevãzute de lege referitoare la angajatul respectiv, astfel:
- col. 1 "Venit brut " - se înscrie suma reprezentând venitul brut lunar din salarii realizat de angajat;
- col. 2 "Deduceri personale" - se înscrie suma reprezentând deduceri personale acordate angajatului, conform legii;
- col. 3 "Alte deduceri" - se înscrie suma rezultatã prin cumularea cotizaţiei sindicale plãtite şi a contribuţiei la fondurile de pensii facultative reţinute în luna respectivã;
- col. 4 "Venit bazã de calcul" - se înscrie venitul bazã de calcul din salarii......


Conform HG nr.44/2004, modificata de HG nr.791/2010:

68. Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncã, precum şi orice sume de naturã salarialã primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referã, şi care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire:
- salariile de baza;
- sporurile si adaosurile de orice fel;
- indemnizatii pentru trecerea temporara in alta munca, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, precum si alte indemnizatii de orice fel, altele decat cele mentionate la pct. 3, avand aceeasi natura;
- recompensele si premiile de orice fel;
- sumele reprezentand premiul anual si stimulentele acordate, potrivit legii, personalului din institutiile publice, cele reprezentand stimulentele acordate salariatilor agentilor economici;
- sumele primite pentru concediul de odihna, cu exceptia sumelor primite de salariat cu titlu de despagubiri reprezentand contravaloarea cheltuielilor salariatului si familiei sale necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna;
- sumele primite in caz de incapacitate temporara de munca;
- orice alte castiguri in bani si in natura, primite de la angajatori de catre angajati, ca plata a muncii lor;
- valoarea nominalã a tichetelor de masã, tichetelor de creşã, tichetelor de vacanţã, acordate potrivit legii;


Cred ca sunt cateva greseli in cazul dvs:
- total brut din fluturas nu trebuie sa contina valoarea tichetelor de masa, trebuia sa fie doar 2600 lei;
- total brut in fisa fiscala trebuia sa fie doar 2600+198=2798 lei.

Valoarea tichetelor se aduna doar la baza de calcul a impozitului:
2600-13-273-143-30+198=2339 rezulta impozitul 2339 x 16% = 374 lei corect
- net in mana: 2600-13-273-143-374 = 1797 lei corect.

Cred ca programul de calcul al salariilor are aceasta deficienta, calculeaza bine contributiile, dar scrie gresit in fluturas totalul brut (incluzand tichetele), iar de aici s-a gresit si la fisa fiscala si s-a dublat valoarea tichetelor de masa (totalul brut din fisa fiscala = total brut fluturas + valoare tichete).
Va multumesc mult pentru explicatia oferita. Credeti ca pot aparea probleme din cauza completarii eronate a fisei fiscale? De exemplu, statul poate sa imi ceara sa platesc impozit suplimentar pentru ca e venitul brut mai mare si exista o necorelare intre venitul brut si venit baza de calcul?
Ce ma intereseaza cel mai mult este cum poate o institutie, sa zicem o banca sau chiar statul sa stie ce venit net (salariu net + valoare bonuri de masa) am obtinut eu intr-o luna, folosind fisa fiscala? Aduna venitul baza de calcul cu deducerea personala si apoi scade impozitul? (in cazul meu: 2339+30-374 = 1995 = 1797+198) Este corecta formula mea? Pentru ca atunci inseamna ca nu ar fi mari probleme daca este gresit doar venitul brut.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2012
g3ograful, utilizator
Venitul net din fisa fiscala= col.4-col.5+col.2+col.3, adica venit baza calcul - impozit + alte deduceri + deduceri personale.
In cazul dvs. este 1995 lei, mai mare cu 198 lei decat realul.
Puteti semnala la locul de munca greseala, ar trebui ei sa depuna fise fiscale rectificate.
Cred ca este corecta suma de 1995 venit net, pentru ca in mana iau 1797 lei iar bonurile valoreaza inca 198 lei. Adunate, rezulta venitul net de 1995. Nu este corect rationamentul meu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere 2017 marcelctin marcelctin buna ziua. va rog sa ma lamuriti cum se calcureaza corect deducerea, ma refer aici daca tichetele de masa intra sau nu in calculul deducerii. conform ... (vezi toată discuția)
Calcul salarial stefania78 stefania78 v-as ruga sa imi explicati cum s-au facut calculele salariale pe acest fluturas,pentru ca la o parte din el nu inteleg la ce s-au facut raportarile ... (vezi toată discuția)
Fise fiscale daniela86 daniela86 Buna ziua Am nevoie de ajutorul dumneavoastra: in fise fiscale la salariul brut introduc si concediu medical? si cel de prenatal? (vezi toată discuția)