avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... suspendare efecte act administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

suspendare efecte act administrativ

Buna ziua,


Momentan sunt in cele 30 de zile pentru formularea unei contestatii cf. 554/2004. Trebuie sa astept raspunsul la contestatie sau pot introduce actiune in instanta pentru suspendare??? e prematura aceasta masura??

Penalitatile o sa curga din prima zi dupa cele 30 de zile nu?? daca nu obtin suspendarea pana atunci??...cum sa procedez??

Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 12:24, 9 Octombrie 2012
Potrivit art.14 alin.1 din Legea 554/2004, In cazuri bine justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente, dupa sesizarea, in conditiile art. 7, a autoritatii publice care a emis actul sau a autoritatii ierarhic superioare, persoana vatamata poate sa ceara instantei competente sa dispuna suspendarea executarii actului administrativ unilateral pana la pronuntarea instantei de fond.In cazul in care persoana vatamata nu introduce actiunea in anularea actului in termen de 60 de zile, suspendarea inceteaza de drept si fara nicio formalitate.
Ca atare, este obligatorie sesizarea prealabila a autoritatii publice, insa din interpretarea textului de lege - care impune doar obligatia sesizarii prealabile, fara sa prevada obligatia de a astepta raspunsul, sau implinirea termenului pana la care autoritatea poate raspunde, cererea de suspendare poate fi introdusa dupa sesizarea prealabila, dar inainte de comunicarea raspunsului.
Pentru a se admite suspendarea trebuie insa sa faceti dovada cazului bine justificat si iminenta producerii unei pagube. In ipoteza in care vi se admite suspendarea trebuie sa introduceti actiunea de anulare a actului in termen de 60 de zile.
In privinta penaliatilor de intarzaiere, depinde ce act administrativ contestati. In ipoteza in care ele vor termenul pentru suspendare nu este unul apropiat, puteti cere preschimbarea termenului, fiind o cauza care se judeca de urgenta si cu precadere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare masura itm smeagull smeagull Buna ziua, Am primit un proces verbal de control de la ITM, cu masuri de executat. As vrea sa contest pe unele dintre ele. Intrebarea este daca o contesatie ... (vezi toată discuția)
Actul adiministrativ contestat in instanta isi suspenda aplicabilitatea pana la decizia instantei? jaguarxkr jaguarxkr Actul adiministrativ contestat in instanta isi suspenda aplicabilitatea pana la pronuntarea instantei, avand in vedere ca efectele produse de actul ... (vezi toată discuția)
Suspendarea unui act administrativ multescu99 multescu99 Introducerea unei actiuni de suspendare a unui act administrativ suspenda automat executarea acelui act administrativ sau suspendarea intervine numai in ... (vezi toată discuția)