avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca am 2 contracte de munca, unul full time (8 ore) si unul part-time (4 ore), indemnizatia pentru prenatal, adica cei 85% din brutul pe ultimele 6 luni dinainte de prenatal se calculeaza din ambele contracte sau numai din cel full-time? mentionez ca de la 8 octombrie sunt in prenatal, iar contractul part-time s-a incheiat la sfarsitul lunii august. practic indemnizatia se calculeza incepand cu luna aprilie 2012 pana in septembrie, inclusiv.
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:44, 9 Octombrie 2012
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
...
Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
(2) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la alin.(1) sunt denumite în continuare concedii şi indemnizaţii.

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.


2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.


3. - Asadar certificatele medicale vor fi platite de ambii angajatori.
- Baza de calcul pentru concediul prenatal este de minim o luna inainte de ivirea evenimentului asa ca al doilea angajator va poate plati si el certificatul medical.
va multumesc foarte mult!
mentionez ca la sfarsitul lunii august s-a incheiat contractul de munca part-time, practic eu avand venituri de aici din ianuarie pana in august. cei de la firma unde am avut contract part-time spun ca nu au cum sa-mi platesca medical pe concediu prenatal, care a inceput pe 8 octombrie deoarece eu nu mai am contract de munca cu ei la acesta data, chiar daca le-am explicat ca prenatalul se calculeaza 85% din salariile brute pe ultimele 6 luni inainte de a intra in prenatal, asadar din aprilie pana in septembrie. ce ma sfatuiti sa fac?intr-o oarecare masura mi se pare logic sa nu-mi poata plati concediu medical prenatal pe lunile octombrie, noiembrie, etc. pana nasc deoarece eu nu mai am contract de munca valabil cu ei. dar venituri de la ei am avut din ianuarie pana in august, inclusiv.
multumesc!
1. Pentru ca un angajator sa va poata plati un certificat medical trebuie ca la data ivirii evenimentului (intrarea in concediu de maternitate) sa fiti sub contract individual de munca cu angajatorul respectiv.

2. Pentru calculul indemnizatiei pentru CCC se considera toate veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului deci si cele de la angajatorul la care ati lucrat pana in august.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal mihaelag87 mihaelag87 buna ziua! sunt angajata la 2 firme cu 2 contracte de munca , unul cu 8h din 01.12.2013 - prezent si celalalt cu 3 h din iulie 2014- prezent! intrebarea mea ar ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal - loc de munca vechi Paula_Haiura Paula_Haiura Buna ziua, As avea nevoie si eu de cateva lamuriri. Sunt insarcinata in 29 de saptamani. Am un contract de munca pe perioada nedeterminata, la care acum ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Crisxtn Crisxtn buna ziua in prezent sunt angajata la doua firme, iar din data de 15 aprilie 2015 sunt in concediu prenatal. la firma la care am activitatea de baza am ... (vezi toată discuția)