avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cadru legal ptr orele de liniste stabilite prin ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cadru legal ptr orele de liniste stabilite prin Hotarea AGAP

Buna ziua,
Urmeaza sa-mi renovez/amenajez in totalitate apartamentul proaspat achizitionat si tocmai am aflat astazi de la administratorul blocului cum ca orele de liniste "la ei, pentru ca asa au stabilit ei" sunt intre 21:00-09:00 si 12:00-16:00. Asta inseamna 3 ore de lucru dimineata, 4 ore de pauza la pranz si alte 5 ore de lucru dupa-amiaza/seara. Imi pare foarte exagerat acest program de liniste si as dori sa stiu ce sanctiuni sau amenzi pot primi, si din partea cui, daca eu voi decide sa respect orele de liniste prevazute in Legea nr. 61/1991 (republicata 2011) Art. 3 Alin. 26 care prevede ca:

"tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;"

In cazul in care ma trezesc cu Politia la usa pentru ca eu nu am respectat hotararea Adunarii Generale a Proprietarilor cu privire la orele de liniste din bloc ci le-am respectat pe cele prevazute in lege, pot primi amenda de la Politie? Daca da, asta inseamna ca Politia respecta si normele stabilite de AGAP sau doar legile statului roman?
Care este cadrul legal prin care Asociatia de Locatari/Proprietari imi poate da amenda sau ma poate sanctiona in vr-un fel anume (si care ar fi acesta)?

Tin sa mentionez ca nu este afisat in bloc intervalul orar de liniste, acesta fiindu-mi comunicat verbal de catre administrator.

Cu respect,
Dan
Cel mai recent răspuns: EugeniaG , utilizator 20:34, 23 Septembrie 2019
Asociatia de amenzi proprietari nu are autoritatea si competenta sa aplice amenzi proprietarilor
Pentru a preintampina situatii neplacute se impune sa comunicati oficial presedintelui de asociatie ca urmeaza sa executati la apartament renovare/amenajare care poate necesita si anumite proceduri/operatii care sa determine zgomote - pe care incercati sa le limitati in programul orar comunicat
Se impune sa precizati rugamintea ca asociatia de proprietari sa fie intelegatoare si toleranta in situatia in care personalul angajat pentru renovare eventual va executa operatiile si in interiorul programului de liniste
@DanielH,
Asociatia de proprietari poate stabili un program de liniste iar legea prevede si ea restrictii in acest sens si trebuiesc respectate.
Dar nu trebuie sa exageram si sa intelegem ca in intervalele stabilite "de liniste" suntem obligati sa stam cu ochii inchisi si mainile pe piept. O sa avem timp pentru asta o vesnicie.
Dar cat suntem in viata, ne miscam, muncim, invatam...
Asa ca puteti sa lucrati in apartament 24 de ore din 24 daca vreti. Totul tine de organizare.
In primul rand anuntai la asociatie, treceti pe la vecinii direct afectati (sus, jos, stanga, dreapta) si rugatii sa va inteleaga si sa va scuze pentru deranjul pe care-l creati...
Apoi in intervalul din afara orelor de liniste programati-va lucrarile mai zgomotoase (spart pereti, taiat tevi, scos usi si geamuri, montat parchet...) iar in orele de liniste executati lucrarile care nu deranjeaza prin zgomot: tencuit, varuit, finisat, vopsit...
Daca se lucreaza cu grija nici un vecin nu va auzi zgomot si nu va fi deranjat ca vopsiti sau varuiti la ora 14 sau la ora 24.
Exact asta am sa si fac. Sunt o persoana bine intentionata ce nu cauta scandal si stiu ce inseamna respectul fata de semenii mei. Am vorbit deja cu administratorul si voi merge la apartamentele vecine pentru a discuta cu locatarii si eventual sa vad cum are fiecare programul pentru a desfasura lucrarile pe cat de mult posibil in asa fel incat sa nu le produc un disconfort prea mare, dar avand in vedere ca nu-i cunosc si nu stiu cat de intelegatori vor fi, as vrea sa stiu totusi daca Politia sau Asociatia imi poate crea neplaceri in caz ca nu voi respeca hotararea AGAP ci doar legea 61/1991... pentru ca na, e posibil ca vecinii sa aiba copii mici ce necesita somn dupa-amiaza, sau sa fie batrani ce vor sa doarma o ora-doua, caz in care voi incerca pe cat de mult posibil sa le respect programul, dar pe de alta parte, este posibil sa-mi scape ceva din mana si sa se faca zgomot, caz in care daca am vr-un vecin cu nervii mai in pioneze sa ma trezesc cu el sau usa sau sa-mi faca sesizare/reclamatie.

Prin urmare as vrea sa stiu tehnic/punctual daca Asociatia sau Politia imi poate face ceva atata timp cat eu respect orele din lege si nu cele din hotararea AGAP.
Atata timp cat nu incalcati dispozitii in vigoare,nici asociatia de proprietari nici politia nu detin temei legal pentru a va aplica sanctiuni
Politia poate veni la usa dumneavoastra la sesizarea oricarui proprietar din bloc, indiferent de orele de liniste prevazute de lege ori de asociatie. Si nu este confortabil pentru dumneavoastra sa raspundeti, sa va legitimeze, sa verifice...
Asta poate face asociatia adica proprietarii din asociatie indiferent ca sunt in conducerea asociatiei sau nu.
Iar cu vecinii puteti ramane in relatii bune sau mai putin bune pentru mult timp, in functie de cat o sa-i deranjati iar acest lucru conteaza mai mult decat un avertisment sau o amenda a politiei.

Alte discuții în legătură

Asociatia de propietari Silvia loredana Dimescu Silvia loredana Dimescu eu locuiesc intr-un apartament cu chirie in craiova.vecinul meu isi revoneaza apartamentul si de dimineata de la 8 pana seara la orele 21-22 bate intr-una. ce ... (vezi toată discuția)
Legea privind linistea folette folette De ani de zile tot auzim diverse variante referitoare la orele de liniste. Care este varianta corecta? intre ce ore precizeaza legea ca vecinii nu au voie sa ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru deranjarea linistii, amenajare apartament Sorin Sorin Sorin Sorin De curand am decis sa amenajez un apartament cumparat acum acum 2 ani, cu respectarea orelor de liniste 22:00-8:00 şi 13:00-14:00, muncitorii incepand ... (vezi toată discuția)