avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Directiva UE pentru combaterea practicii intarzierii ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Directiva UE pentru combaterea practicii intarzierii in plata facturilor emise de IMM-uri

10 octombrie 2012

Insolventele genereaza pierderea a 450 000 de locuri de munca in UE si datorii ramase de platit anuale in valoare de 23,6 miliarde euro. 57% dintre intreprinderile din Europa sustin ca au probleme de lichiditate din cauza platilor intarziate, ceea ce reprezinta o crestere de 10% in raport cu anul trecut. In fiecare zi, in intreaga Europa falimenteaza zeci de intreprinderi mici si mijlocii (IMM), intrucat facturile emise de ele nu sunt platite.

Pentru a pune capat in Europa acestei culturi pagubitoare a platilor intarziate, Vicepresedintele Comisiei Europene Antonio Tajani a lansat pe 5 octombrie la Roma o campanie de informare in toate cele 27 de state membre ale UE si in Croatia, pentru a incuraja incorporarea cu rapiditate a directivei referitoare la platile intarziate in legislatiile nationale, chiar inainte de termenul absolut, 16 martie 2013.

Directiva 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale este instrumentul UE de combatere a platilor cu termen scadent depasit. Campania acorda o importanta deosebita asigurarii faptului ca IMM-urile isi cunosc drepturile conferite prin directiva si modul de exercitare a acestora.

Vicepresedintele Comisiei Europene Antonio Tajani, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: „In fiecare an, mii de IMM-uri falimenteaza in timp ce asteapta ca facturile emise de ele sa le fie platite. Suntem hotarati sa punem capat pagubitoarei culturi a platilor intarziate in Europa, care au fost de mult timp un subiect de nemultumire in mediul de afaceri. Este limpede ca punerea in aplicare cat mai curand a directivei referitoare la platile intarziate in legislatia statelor membre este o urgenta. Aceasta va oferi un sprijin esential IMM-urilor europene in contextul actualei crize economice, in conditiile in care accesul la credite a devenit dificil. Este, de asemenea, vital ca intreprinderile europene, in special IMM-urile, sa-si cunoasca drepturile si sa cunoasca modul cel mai bun in care pot face uz de acestea.”

Pentru informatii suplimentare cu privire la directiva referitoare la platile intarziate si la seminarii de informare in statele membre, click aici:
[ link extern ]
Campanie de informare pentru a accelera punerea in aplicare a noilor dispozitii privind platile intarziate

IMM-urilor le este foarte greu sa-si apere dreptul de a fi platite la timp. Platile intarziate pot determine costuri mari in termeni de timp si bani, iar un litigiu poate afecta relatiile cu clientii. Directiva pune la dispozitie un cadru juridic pentru urmarirea datornicilor.

Obiectivul campaniei de informare este de a creste gradul de constientizare in randul principalelor parti interesate europene, in special IMM-urile si autoritatile publice, cu privire la noile drepturi conferite prin directiva, sustinand in acelasi timp si punerea in aplicare cu anticipatie. Campania pune la dispozitie si un forum pentru schimbul de cele mai bune practici, pentru a ajuta IMM-urile sa fie platite la timp.

Noile reglementari sunt simple:

Autoritatile publice trebuie sa plateasca pentru bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza in termen de 30 de zile sau, in circumstante exceptionale, in termen de 60 de zile.
Libertatea contractuala in tranzactiile comerciale ale intreprinderilor: intreprinderile ar trebui sa isi plateasca facturile in termen de 60 de zile, cu exceptia cazului in care ele convin altfel in mod expres si in cazul in care termenul nu este vadit injust pentru creditor.
Intreprinderile au automat dreptul sa solicite dobanzi pentru platile intarziate si sa poata obtine o suma minima fixa de 40 EUR cu titlu de compensatie pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensatii pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.
Rata statutara a dobanzii pentru platile intarziate este crescuta la cel putin 8 puncte procentuale peste dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene. Autoritatile publice nu sunt autorizate sa stabileasca o rata a dobanzii pentru plati intarziate sub acest prag.
Intreprinderile pot contesta mai usor in instantele nationale clauzele si practicile vadit injuste.
Mai multa transparenta si o campanie de informare mai intensa: statele membre trebuie sa publice ratele dobanzii pentru platile intarziate astfel incat toate partile implicate sa fie informate.
Statele membre sunt incurajate sa instituie coduri de practica privind platile la termen.
Statele membre pot continua sa mentina sau sa puna in aplicare legi si reglementari care sunt mai favorabile creditorului decat dispozitiile directivei.


Noile masuri sunt optionale pentru intreprinderi intrucat ele dobandesc dreptul de a actiona, dar nu sunt obligate sa o faca. In unele circumstante, o intreprindere poate sa doreasca sa prelungeasca termenul de plata cu cateva zile sau saptamani pentru a pastra relatii comerciale bune cu un anumit client. Dar noile masuri sunt obligatorii pentru autoritatile publice. Ele ar trebui sa dea exemplu si sa isi demonstreze fiabilitatea si eficienta prin onorarea contractelor in care s-au angajat.

Context
Directiva referitoare la platile intarziate a fost conceputa pentru a combate platile intarziate in cadrul tranzactiilor comerciale. Legea care a stat la baza ei, Small Business Act (SBA), reflecta vointa Comisiei de a recunoaste rolul central al IMM-urilor in economia UE si a evidentiat ca accesul efectiv la finantare constituie una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta IMM-urile.

Sursa: Comisia Europeana

Alte discuții în legătură

Directiva 2000/35/ce didib didib Cu respect va rog sa ma ajutati cu continutul Directivei 2000/35/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind combaterea intarzierii platilor in ... (vezi toată discuția)
Legea 72 din 2013 alex_carabat alex_carabat In MO 182/2013 a aparut Legea 72 / 2013 privind combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata. Pe scurt, inteleg ca este vorba despre cadrul ... (vezi toată discuția)
Un sfert din imm-uri s-ar putea inchide dupa aderarea la ue Admin Admin Citat din ziarul Adevarul: Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a declarat, ieri, ca 20-25% din ... (vezi toată discuția)