avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt

Buna ziua.
Ma adresez pe acest forum cu speranta ca voi primi ca si pana acuma cele mai bne sfaturi si indrumari.
Poveste suna cam asa:
Am o proprietate la tara , un fel de casa de vacanta . Acu cateva luni cateva persoane au intrat si au facut ravagii.
1. A desfacut fereastra de la casa, au intrat in casa si au luat tot ce au ptins in mana (de la aparatura audio pana la cutia cu sare si servetele )
2. Nu s-au multumit cu ce au luat din casa si au mers la garaj unde se alfa masina in stare de conservare pe durata iernii. Au spart lacatu de la usa , au intrat inauntru si au inceput sa isi face de cap : - au desfacut piese de la motor
- au taiat instalatia electrica
- au distrus interioru smulgand diferita componente, etc.
Langa proprietatea mea mai este o proprietate a verilor mei. Intre cele doua proprietati nu exista nuici un gard despartitor si cum erea de asteptat acele persoane si-au facut si pe acolo de cap .
Am sesizat organele de politie care s-au deplasat la fat locului , au facut cateva poze si au luat declarati de la persoanele care au descoperit fapta nimic mai mult . A doua zi cand am ajuns si eu acolo nemultumit de acheta pe care o facusera, am solicitat o noua constatare echipei de criminalistica si spre surprinderea mea am fost refuzat spunandu-mi ca nu mai este posibil , ca s-a deplasat o data echipa, ca s-au luat probele necesare si ca sa astept pana prinde hotii. Stiind din experiente anterioare cum sta treaba cu prisu hotilor pe acolo a trebuit sa merg la sectia de politie teritoriala sa vorbesc cu chestorul sef. Doar acesta imi poate aproba o noua deplasare a echipei de criminalistica. Om bun m-a primit in audienta , mi-a ascultat problema a dat 2 telefoane si hop criminalistica. alte poze , alte constatari , amprente si tot ce trebuie .
Dupa o saptamana ma suna de la politia locala ca s-au prins hoti , s-au gasit bunuri (nu toate) si sa vin pentru identificarea bunurilor.
La reconstituire au fost 3 persoane in cauza care aratau cum s-a petrecut toate cele . Acuma cand s-a finalizat dosaru de s-a trimis la judecatorie au mai ramas 2 persoane, una a disparut .
Acuma vreau sa stiu si eu pentru ce pot fi acuzate acele persoane care au mai ramas ?
Daca iau faptele pe rand ar fi 3 dupa parerea mea.
1) violare de domiciliu
2) furt calificat
3) distrugere .
Pe citatia care am primit-o de la judecatorie este mentionat doar articolul 208 c.p.
Ce este de facut? Cu ce pot eu sa intervin si unde sa ma adresez?
Va multumesc...
Cel mai recent răspuns: @ndreea , utilizator 22:01, 13 Octombrie 2012
În principal este furt. Furtul prin efracţie presupune şi distrugerea incuietorilor sau a mijloacelor de acces. Dacă mai sunt şi alte lucruri distruse era necesară o plângere prealabilă, în ceea ce priveşte violarea de domiciliu trebuie verificat in dosar dacă există această faptă, şi cu toate acestea nu a fost trecută în citatia dv.stră, sau nu au fost cercetaţi şi ptr această infracţiune şi de ce.
în faţa instanţei de judecată este destul de dificilă schimbarea încadrării juridice a faptei sau extinderea procesului penal cu privire la alte fapte sau alţi faptuitori, în ultimile două situaţii doar procurorul poate solicita aceste lucruri.
Deci vă rămâne să verificaţi dosarul să vedeţi încadrarea corectă a faptelor din rechizitoriu, sau să vă apăraţi corespunzător încercând să solicitaţi schimbarea încadrării juridice.
Este posibil ca pe citatie sa nu fie trecute toate datele si in dosar sa fie mentionate toate cele trei infractiuni.

Ca procedura puteti face plangere impotriva actelor procurorului (daca mai sunteti in termen) sau puteti solicita judecatorului schimbarea incadrarii faptei.
In prima casa (casa mea) a intrat prin fortarea ferestrei , la garaj a spart lacatul si in casa verilor a tras de usa metalica pana s-au rupt belciugele cu lacat , aceastea fiind pe interior .
La inceput am dat declaratie cu tot ce sa intamplat. furt din 2 locuinte + garajul si autoturismul distrus.
Am mai dat inca o declaratie dupa ce am fost sa iau bunurile recuperate (doar o parte . nu au fost recuperate toate) si am scris ca ma constitui parte civila in dosaru nr.XXX
O recomandare pentru viitor: faceti asigurare pe casa + bunuri. Eu asa am procedat pentru casa de vacanta, si stau linistita.
Va sfatuiesc sa va interesati la o societate de asigurare cat este prima, veti vedea ca nu e mare.
Cunosc multe persoane cu case la sat, sparte in repetate randuri. Nu se merita deranjul, paguba, consumul nervos...
Pentru masina, e alta discutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla? Corneliussuciu Corneliussuciu Salutare... am si eu o nelamurire cu o problema domestica... Baiatul X care tocmai a terminat clasa a 12-a se cearta foarte tare cu mama in apartamentul careia ... (vezi toată discuția)
Violare proprietate SimonaCR SimonaCR Buna-seara, Avem o casa la tzara in care nu locuim (este incuiata, etc) si asupra careia avem doar act de mostenire (renuntare la mostenire din partea ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la pretentiile civile wst wst Buna ziua! In urma cu cativa ani a fost spart apartamentul in care locuiam si hotul a fost prins. Acum am primit o citatie in care sunt chemat in calitate ... (vezi toată discuția)