avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Diurna strainatate
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Diurna strainatate

In cazul deplasarii in strainatate pentru un proiect european persoana din cadrul institutiei (gradinita) are dreptul la diurna zilnica in situatia in care i se asigura cazare si transport ???
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: aleko27 , utilizator 11:19, 13 Octombrie 2012
Are dreptul la diurna .. nu exista niciun text de lege care sa prevada ca nu se acorda diurna in conditiile postate de dvs.

Codul Muncii, art.44 :
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

HG nr.518/1995:
Art. 5 (1) Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:
A În străinătate:
a) o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;
b) o sumă zilnică în valută, denumită în continuare plafon de cazare, în limita căreia personalul trebuie să-şi acopere cheltuielile de cazare.

B În ţară:
a) salariul stabilit potrivit reglementărilor în vigoare, pe toată durata deplasării, în cazul personalului care, pe timpul deplasării în străinătate, îşi menţine calitatea de salariat;
b) o indemnizaţie lunară în lei calculată în raport cu salariul de bază şi sporul de vechime, corespunzător funcţiei şi gradului profesional, în cazul personalului care se deplasează în interesul unităţii trimiţătoare, pentru a participa la cursuri şi stagii de practică şi specializare sau perfecţionare, cu suportarea parţială sau integrală a cheltuielilor de către diferite organizaţii sau alţi parteneri externi, pe o durată care depăşeşte 90 de zile calendaristice şi căruia, pe timpul absenţei din ţară, i se suspendă contractul de muncă, după cum urmează:
- 25% pentru acoperirea cheltuielilor legate de întreţinerea locuinţei;
- 25% pentru fiecare copil sau părinte aflat în întreţinere, potrivit legii, în ţară, precum şi pentru soţul/soţia care nu realizează venituri.

Sumele acordate potrivit prevederilor lit. B.b) nu pot să depăşească 100% din salariul de bază şi sporul de vechime, stabilite prin contractul individual de muncă, actualizate potrivit indexărilor aprobate.

(2) Drepturile prevăzute la alin. (1) lit. B.b) se acordă cu condiţia semnării, de către persoanele în cauză, a unui act adiţional la contractul de muncă, prin care se obligă ca, după întoarcerea în ţară, să lucreze o anumită perioadă în cadrul unităţii trimiţătoare, indiferent de durata deplasării în străinătate.

(3) Actul adiţional la contractul de muncă menţionat la alin. (2) se încheie şi în cazul pesonalului care se deplasează în străinătate pentru documentare şi schimb de experienţă.

În cazul nerespectării acestei obligaţii, persoanele beneficiare vor restitui cheltuielile efectuate de către unitatea trimiţătoare.
.......
Ok, multumesc frumos, cunosteam prevederile acestei hotarari, dar in cazul de fata ma gandeam ca se poate spune ca nu este aplicabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna gpssss gpssss Salut, am tot cautat prin forum si nu am gasit nimic. In prezent lucrez la o firma din Romania dar lucrez in Republica Moldova iar patronul refuza sa ne ... (vezi toată discuția)
Obligatii patron roman - angajat detasat in strainatate ilye6676 ilye6676 Ce drepturi am eu daca sunt detasat in franta si ce obligatii revin patronului romin fata de mine aici tinind seama de diurna cazare si mincare specific ca ... (vezi toată discuția)
Diurna in strainatate lia19 lia19 Am si eu o intrebare.Un salariat care este trimis in strainatate pe ce perioada poate primi diurna?care este numarul maxim de zile in care poate primi ... (vezi toată discuția)