avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zi fara plata, concediu, recuperare sau 75 la suta?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zi fara plata, concediu, recuperare sau 75 la suta?

sotul meu lucreaza program de 8 ore ca si electronist, a fost anuntat ca miine nu o sa fie curent la lucru si deci sa nu vina nimeni la lucru, li s a spus sa se gindeasca cum vor sa ia ziua , ca si zi de concediu,zi fara plata sau sa recupereze ziua,intrebarea mea este daca nu ar fi trebuit sa fie ziua platita cu 75 la suta? e corect ce face patronul?
Cel mai recent răspuns: vivi23ro , utilizator 23:13, 26 Ianuarie 2009
Solutiile data de catre angajator nu mi se par nelegale ... la multe societati am intalnit astfel de situatii.
Este posibila si aplicarea dipozitiilor art. 53 alin. (1) din Codul muncii - pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

In afara de CFP, in celelealte situatii aceasta zi este platita 100%.
din ce inteleg eu patronul este obligat sa plateasca ziua cu minim 75 la suta din salariu? as vrea sa stiu exact ce zice legea pt ca la el sint mai multe nereguli ....
Legal era sa fie platiti cu 75% insa la fel de legal este daca salariatii solicita acordarea unei zile invoire sau o zi din concediul fara plata, asta doar in cazul in care se face o cerere scrisa in acest sens.
Art. 53 C.mun.
(1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.

Intreruperea activitatii este numita si "somaj tehnic" .
In cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului.
Art.43 alin (5) din CCMUN 2007-2010

"In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata."

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata MariaRamona MariaRamona Daca un salariat nu este de acord cu CFP, angajatorul il poate trece pe acesta in CFP? Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Tavan01 Tavan01 Este posibil ca angajatorul sa ma bage obligat in concediu fara plata doar pt faptul ca spune ca lunile astea nu e de munca si sa intram in concediu prin ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2014 florip florip Daca societatea are dificultati economice poate societatea sa trimita angajatii in concediu fara plata? Se mai poate beneficia de facilitatile somajului ... (vezi toată discuția)