avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... recoltare probe biologice ( accident grav)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

recoltare probe biologice ( accident grav)

In urma unui accident soldat cu 2 victime, soferilor ajunsi la spital in stare grava li se recolteaza probe biologice.
In urma acestui test se urmareste doar stabilirea alcoolemiei sau si daca pers testate au consumat droguri sau subst interzise?
Mai bine zis....daca unul dintre soferi se afla sub influenta unor droguri usoare ( gen marihuana, hasis), in urma recoltarii se putea stabili acest lucru?
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2009
adya76, utilizator
Cel mai recent răspuns: marian p. , utilizator 10:23, 22 Mai 2009
Probele biologice recoltate au ca scop nu numai stabilirea gradului de alcoolemie dar si consumul de droguri ,codul rutier si ordinul nr. 376 din 10 aprilie 2006 al Ministerului Sanatatii pentru aprobarea Normelor metodologice privind prelevarea probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie ,stabilind clar acest lucru

ART. 1

Se aproba Normele metodologice privind prelevarea probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

ART. 2

Prevederile prezentului ordin se aplica in cazul conducatorilor de autovehicule cu si fara atestat profesional, precum si conducatorilor de tramvaie.

ART. 3

Directia generala de asistenta medicala, structuri sanitare si salarizare din Ministerul Sanatatii, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti, institutele de medicina legala din Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Targu Mures si Craiova, serviciile judetene de medicina legala, structurile Ministerului Administratiei si Internelor abilitate potrivit legii, precum si structurile abilitate ale Ministerului Apararii Nationale vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.


ANEXA



NORME METODOLOGICE

privind prelevarea probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie



ART. 1

(1) Prelevarea sangelui necesar determinarii alcoolemiei ori a probelor biologice in vederea stabilirii starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare se face in cadrul oricarei unitati sanitare cu atributii in acordarea asistentei medicale de urgenta sau, acolo unde exista posibilitatea, in institutiile de medicina legala, de la toate persoanele aduse de catre autoritatile abilitate de lege in acest scop.


Va multumesc d-le Voican Adrian.
Dupa 6 luni de la accident, au sosit la politie rezultatele problelor biologice ....rezultatul fiind zero.
Din spusele politistului , persoana careia i-au fost recoltate probele nu consumase alcool.
Problema se pune in felul urmator...... nu consumase alcool, dar droguri???( la aceasta intrebare politistul nu prea a stiut ce sa imi spuna)

Ce pot sa fac eu, din moment ce am informatii clare ca pers se afla sub influenta drogurilor in momentul accidentului...numai ca nu pot demonstra acest lucru????
In raportul de la IML, nu trebuia sa scrie si daca au fost gasite sau nu subst interzise.????

Pt rezultatele probelor biologice, partea implicata a achitat parca 134 lei la IML
Este posibil ca pt rezultatul privind consumul de subt interzise, sa fi trebuit sa mai achite si alta suma, motiv pt care IML-ul a trimis doar rezultatul alcoolemiei?

Ce pot face eu in aceasta situatie d.p.d.v legal, unde ma pot adresa ca sa pot afla adevarul???
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
adya76, utilizator
buna ziua!sunt marius din craiova,iar in urma unui accident rutier din noiembrie 2008,soldat cu pagube materiale mi-au fost prelevate probe bilogice,dar nu s-a folosit trusa standard de prelevare special destinata acestui scop.as dori sa stiu daca s-a procedat corect,folasindu-se fiole de penicilina.va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
marian p., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare alcolemie suchea suchea am si eu o intrebare daca sunt sanse ca la o recalculare a alcoolemiei sa imi iasa mai mica si sa imi pot recupera permisul. si daca este cineva care a ... (vezi toată discuția)
Stabilirea imbibatiei de alcool in sange gigi_ilie2004 gigi_ilie2004 Buna seara! Cineva (sofer auto) a lovit usor masina politiei stationata (aripa si usa infundate). In urma testarii alcoolemiei soferului cu etilotestul a ... (vezi toată discuția)
Recalcularea alcoolemiei pyl pyl Buna ziua.Am si eu o intrebare ca am tot intrebat multa lume si nu am primit nici un raspuns concret.In luna iulie 2013 am fost oprit in trafic de politie m-au ... (vezi toată discuția)