avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pre-natal si post-natal !
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pre-natal si post-natal !

Buna !
Am revenit cu alte intrebari pt. a ma lamuri in final. Am tot intrebat in stanga si-n dreapta si tot nu stiu ce ar fi mai bine sa fac, poate ma ajutati dvs.
Dupa cum spuneam in alt mesaj, in prezent sunt angajata cu conytract pe perioada determinata, acesta urmand sa-mi expire maine, 16.10. 2012. Eu acum sunt in concediu medical, din 29.08.2012, cu diagnosticul "risc de avort'.
Urmeaza sa intru in concediu pre-natal doar din 4.11.2012. Imi va fi platit daca am intrerupere ?Casa de asigurari poate sa-mi acopere cele 19 zile ? Daca da, v-as ruga sa-mi spuneti ce acte trebuie sa depun.
Am fost la casa de sanatate din sibiu si ei mi-au spus ca in bucuresti trebuie sa-mi depun actele intrucat angajatorul are adresa in bucuresti si acolo mi-au fost depuse concediile medicale.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:11, 16 Octombrie 2012
1. - Contractul individual de munca pe eprioada determinata va inceta de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati dvs. la acea data.
- In aceasta situatie veti putea beneficia de indemnizatie de somaj (am inteles dintr-un mesaj al dvs. anterior ca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj).
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
Nu am 12 luni lucrate inainte s aintru in pre-natal, asta e problema, am doar 10, mai imi trebuie 2 luni. Cei de la ITM m-au sfaturi sa-mi gasesc o firma care sa ma angajeze inca 2 luni si apoi sa ma dea in somaj ca sa-mi plateasca somajul concediul pre si post-natal. Am gasit o firma, dar acum intervine o alta problema: ma poate angaja firma respectiva daca sunt insarcinata in 6 luni si sunt in concediu "risc de avort" si apoi sa ma dea in somaj? Am inteles ca nu poate sa ma dea in somaj daca odata ma angajeaza pe perioada nedeterminata si sunt insarcinata.
Ce solutie ar mai fi ? Imi poate asigura Casa de Sanatate plata concediului pre si post-natal, daca sunt in concediu medical pana intru in pre-natal?
1. Daca gasiti un angajator intelegator va puteti angaja pe perioada determinata de doua luni, chiar daca sunteti gravida si sunteti in concediu medical.

2. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) va poate plati certificatele medicale in conditiile prevazute de OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.

3. De asemenea luati legatura cu CJAS care va poate plati apoi si certificatele medicale pentru concediul de maternitate dupa care veti intra in CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Criterii de acordare a concediului prenatal din somaj coroscrinela coroscrinela Buna ziua. Am fost angajata cu cm pe perioada determinata,firma a prelungit cm cu o luna,eu fiind in concediu de risc maternal,am fost anuntata sa merg dupa ... (vezi toată discuția)
Daca am avut somaj pot beneficia de prenatal? loredana2014 loredana2014 buna ziua sunt insarcinata in 33 de saptamani si am avut somaj ca am terminat scoala,dar asta e ultima luna de somaj mai pot beneficia de prenatal? (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt cresterea copilului dupa somaj? ram007 ram007 Am intrat in somaj pe data de 26 09 2013 pina pe data de 23 06 2014. Acum sunt insarcinata in 11 saptamani si ar trebui sa intru in concediu prenatal la sf. ... (vezi toată discuția)