avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitatea de plata a unei reparatii capitale a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitatea de plata a unei reparatii capitale a liftului, actiune in instanta contra railor platnici

Buna ziua,

Locuiesc intr-un imobil cu 10 etaje din 1974 prevazut cu ascensor inca de la inaugurare. In luna mai a.c. o inspectie ISCIR ne-a transmis prin nota de inspectie faptul ca ascensorul trebuie sa intre intrun program de raparatie capitala (pachet electric, mecanic, cabina) pana la rezolvarea problemelor primind o licenta provizorie de 6 luni!
Au fost convocate adunari generale ale asociatiei de proprietari prin care s-a desemnat firma ce va executa operatiile de reparatii (este vorba de firma care asigura si service-ul liftului) aici nu au fost obiectii, firma respectiva fiind autorizata ISCIR si cunoscand problemele ascensorului nostru inca din 1974. S-a stabilit si modalitatea de plata a interventiei in 2 rate (in fuctie de cota parte-indiviza) lucru prezentat si asumat de proprietari in adunarile generale.
Din cele 44 de ap. de pe scara noastra, 39 s-au conformat si au platit contributia la timp, dar 5 proprietari (3 de parter, 1 de la et.1 si unul de la et.4) nu au platit nici macar prima rata. In total ar fi vorba de circa 5000 de roni pe care asociatia nu ii are iar firma care asigura reparatia liftului nu poate executa din aceasta cauza pachetul mecanic (partea electrica si cabina fiind deja rezolvate pana acum).
Intrebarea este daca asociatia poate actiona in instanta pe cei 5 proprietari, intrucat acestia si-au exprimat de mai multe ori reaua intentie, acestia nefiind de acord cu reparatia liftului desi aceasta a fost stabilita printr-o hotarare a adunarii generale. Un caz special este un proprietar de la parter, care foloseste o intrare separata in imobilul blocului desfasurand o activitate comerciala la parter, acesta sustinand sus si tare ca nu poate fi obligat la plata cheltuielilor de reparatie a ascensorului intrucat nu IL FOLOSESTE !
Asociatia poate cere si despagubiri in instanta constand in penalizari de intarziere a lucrarilor, cheltuieli de judecata si eventual pagube, daune-interese in cazul in care se pierde licenta de folosirte a ascensorului din cauza neexecutarii complete a reparatiei capitale?
Ce solutii ne sfatuiti sa intreprindem in conditiile in care fondul de reparatii pe anul 2012 este epuizat, asociatia neputand intrun timp atat de scurt circa 1 luna de zile sa intre in posesia sumei de 5000 de roni pentru finalizarea lucrarilor de reparatii la ascensor.
Este NEDREPT ca 39 de apartamente sa sufere din cauza a 5 proprietari, pot fi actionati in instanta toti pe aceasi cauza sau trebuie individual?
Astept propuneri si solutii urgente!
Multumesc pentru rabdare si eventualele raspunsuri#-o !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:27, 16 Octombrie 2012
Liftul reprezinta parte comuna,a carei interetinere si reparatie se repartizeaza tuturor proprietarilor.
Avand in vedere ca temeiul legal de impunere a c/v reparatiei lift il constituie votul exprimat de participantii la adunarea generala,care in temeiul disp art 24*4 din L nr 230/2007 sunt obligatorii pentru toti proprietarii,urmeaza ca sumele sa fie individual impuse pe lista de plata
In situatia in care proprietarul refuza sa achite suma aceasta va fi inregistrata drept restanta,la care asociatia de proprietari in temeiul disp art 49 din L nr 230/2007 poate aplica penalitati
In temeiul disp
art 50 din L nr 230/2007 Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit

Avand in vedere ca sunt proprietari diferiti este necesara promovarea de actiune individuala
Se impune ca anterior, sa notificati oficial proprietarii rau platnici cu atentionarea ca neachitarea cotelor individuale atrage actionarea in justitie,cu obligarea de plati suplimentare
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
ynocentta, utilizator
Presedintele asociatiei de proprietari trebuie sa faca actele necesare pentru a da in judecata proprietarii care nu achita la timp cotele de intretinere, indiferent daca este vorba de cotele lunare, fond reparatii, fond rulment sau alte fonduri sau cheltuieli.
Nici nu se pune problema notificarii fiecarui proprietar (cum sustin unii care nu stiu cu ce se "mananca" o asociatie), este suficienta afisarea datoriilor pe lista de plata (care este egala cu o notificare).
Legea 230/2007:
Art. 46. - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
thran a scris:


este suficienta afisarea datoriilor pe lista de plata (care este egala cu o notificare).



Lista de intretinere nu echivaleaza cu procedura prealabila necesara actionarii in justitie,dle presedinte de asociatie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata datoriilor la bloc CSIMONAC CSIMONAC Suntem o asociatie de proprietari si va rugam sa ne lamuriti daca locatarii de la parter si de la et. 1 al blocului sunt obligati sa plateasca intretinerea si ... (vezi toată discuția)
Probleme lift itsa28 itsa28 Buna ziua,va scriu in speranta ca ma puteti ajuta Ieri,pe data de 19.04.2013 am avut un incident destul de neplacut.In jurul ore 22,am coborat pana la parter ... (vezi toată discuția)
Reparatie lift castelanul castelanul la reparatie lift cheltuiala se imparte pe apartament sau pe nr.de persoane?cum e mai corect ?si daca se poate ,de ce? Ar mai fi ceva-se imparte de la et.2 ... (vezi toată discuția)