avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si lauzie

Buna, sunt un pic nelamurita intr-o chestiune. Pe data de 20 oct mi se termina concediul prenatal de 84 de zile. Doctorita mea s-a inselat in privinta sarcinii, acum si-a dat seama ca este cu o saptamana mai mica. Iar eu am optat pentru nastere naturala. Ce se intampla daca intru si in alea 42 de zile de lauzie? Trebuie sa fac cezariana numai decat? Va rog sa-mi raspundeti. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:41, 16 Octombrie 2012
1. - Nu inteleg de la dvs. daca nasterea are loc mai devreme sau mai tarziu cu o saptamana.
- O data spuneti ca sarcina este cu o saptamana mai mica si apoi ca veti efectua mai multe zile de prenatal.

2. In ambele situatii nu se intampla nimic deosebit si nu va obliga nimic si nimeni sa optati pentru cezariana.

3. Daca nasterea are loc mai devreme atunci se aplica urmatoarea prevedere din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
...
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

4. - Daca nasterea are loc mai tarziu, atunci veti avea mai putin concediu de lauzie deoarece per total concediul de maternitate nu poate depasi 126 de zile.
- In concediul pentru crestere copil (CCC) veti intra doar incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Pentru acoperirea perioadei dintre nastere si cele 42 de zile veti solicita medicului sa va dea un certificat de concediu medical.
din cate stiu eu sunt 126 de zile de concediu prenatal, fiecare le imparte cum vrea, obligatoriu este sa ramana 42 de zile pentru dupa nastere (lauzia). eu asa le-am impartit 84 inainte de nastere si 42 dupa. problema ar fi acum ca dr si-a dat seama ca sarcina este mai mica cu o saptamana si nu ma mai incadrez cu nasterea in alea 84 de zile de concediu prenatal, le depasesc cam cu 2-3 zile, ar trebui sa intru si in cele 42 de zile de lauzie. se poate asta sa fie concediul de lauzie mai mic de 42 de zile? asta nu inteleg eu.
ar trebui sa nasc cu o saptamana mai tarziu.
Daca veti naste cu o saptamana mai tarziu procedati asa cum am spus in raspunsul meu anterior, la pct.4.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicul de familie nu ma lasa sa intru in prenatal! Mabel Mabel Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie foarte neplacuta. Sunt insarcinata in 29 de saptamani si vreau sa intru in concediu prenatal insa medicul meu de familie ... (vezi toată discuția)
Cum se determina perioada de concediu prenatal? irina-petrescu irina-petrescu Buna seara, V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: 1. care este data la care voi intra in concediu prenatal, avand in vedere ca dpn este ... (vezi toată discuția)
De cand pot intra in concediu prenatal? manjula manjula din cate am citit in lege, sunt obligata sa-mi las 42 zile din cele 126, dupa nastere. asta inseamna ca, teoretic, pot intra in concediu prenatal cu 84 zile ... (vezi toată discuția)