avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Ddatorii pe firma sechestru
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Ddatorii pe firma sechestru

Buna ziua,

Am o nelamurire,mama mea detine o firma unde si-a bagat si cartea de munca sa "mearga" in continuare,dar in ultimul timp nu a mai platit taxele necesare pentru sustinerea cartii de munca in functiune si s-au acumulat datorii de aproximativ 10.000 LEI ,intrebarea este urmatoarea,ar putea afecta aceasta datorie si celelalte imobile si mobile pe care le are pe numele ei ? casa,masina,terenuri,etc ? ar putea statul sa puna sechestru pe ele ?
Cel mai recent răspuns: lucianrosca , utilizator 18:13, 21 Noiembrie 2012
Casa, masina, terenurile sunt proprietatea societatii sau a mamei? Bunurile societatii pot fi executate silit 100% si repede. Bunurile personale ale administratorului pot fi executate silit doar daca: a) firma ajunge in insolventa, b) ramane un debit de achitat dupa insolventa, c) se atrage raspunderea patrimoniala a administratorului in dosarul de insolventa, iar administratorul raspunde cu bunurile proprii.
Bunurile sunt ale mamei ,nu ale societatii.
Ramane valabil ce v-am spus mai sus.

Bunurile personale ale administratorului pot fi executate silit doar daca: a) firma ajunge in insolventa, b) ramane un debit de achitat dupa insolventa, c) se atrage raspunderea patrimoniala a administratorului in dosarul de insolventa, iar administratorul raspunde cu bunurile proprii.
Gresit, bunurile personale ale administratorului pot fi executate doar in situatiile limitativ prevazute de lege, iar in cazul insolventei este incident art. 138 din L 85, care prevede strict cazurile in care se poate atrage raspunderea administratorului:

a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.
Ce e gresit? Ca pentru a discuta de art. 138 mai intai trebuie ca firma sa ajunga in insolventa? Ca dupa ce firma ajunge in insolventa, mai trebuie sa existe si datorii neachitate? Sau ca art. 138 mai trebuie si admis, in sensul aratat la pct. c) de mai sus.
Daca tot copiati un text de lege, incercati sa intelegeti in ce situatie se ajunge sa se discute despre textul ala de lege, si se ajunge sa se discute despre raspunderea administratorului in insolventa daca exista in prealabil un dosar de insolventa si datorii neachitate. Altfel nu se discuta despre art. 138 ca nu exista un interes.
Omul care a pus intrebarea nu vrea un copy-paste pe textul de lege, vrea sa stie ca poate achita aia 10.000 lei datorie si ca are timp sa o faca.

Alte discuții în legătură

Rspundere administrator - executare silita viorelh viorelh as dori sa mai aflu in ce masura raspunde administratorul cu bunurile proprii.spre exemplificare daca s-ar ajunge la o situatie de acest gen spre exemplu: ... (vezi toată discuția)
Am intrat in insolventa pahonedaria pahonedaria sunt asociat unic la un mic magazin alimentar de cartier si am fost bagat in insolventa de finante.datorita dobanzilor si penalizarilor nu pot plati datoria ... (vezi toată discuția)
angajarea raspunderii conform art.138 din legea 85/2006 geogeogeo geogeogeo Buna ziua, am fost administratorul unei firme care este in proces de faliment, am primit o citatie acasa de la administratorul judiciar al firmei care a ... (vezi toată discuția)