avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post - ce se intampal cu angajatul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post - ce se intampal cu angajatul

Buna dimineata,

Va suspun atentiei un subiect dificil - datorita situatiei firmei, nu mai este nevoie de postul de analist si incercam sa-i oferim alt post liber in firma, insa acesta nu respecta cerinta de a-i o feri post conform pregatirii sale, adica postul de analist necesita studii superioare, postul de asistent nu necesita studii superioare. Am voie sa-i ofer un post inferior pregatirii sale?

Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:02, 18 Octombrie 2012
In cazul desfiintarii postului nu aveti obligatia sa oferiti angajatului alte locuri de munca vacante in unitate.

Aceasta obligatie este prevazuta in cazul concedierii pe motive de necorespundere profesionala sau medicala sau incetarii de drept a c.i.m ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare.

Codul muncii:
Art. 64. - (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

In lege se spune compatibile cu pregatirea profesionala, nu se face referire la studii... dar oricum nu e aplicabil in cazul concedierii cf. art. 65 C. mun.
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Va multumesc frumos pentru raspuns. Am inteles. numai bine.
Dar daca vreau sa pastrez persoana respectiva si sa-i ofer postu lde asistent, e vreo problema? Bineinteles daca aceasta accepta acest post? Ma gandesc c-o ajut, decat deloc, mai bine asistent.
Este laudabila initiativa dvs., nu multi angajatori fac acest lucru.
Sigur ca puteti.
Aratati-i textul de lege care nu va obliga sa-i oferiti locuri de munca vacante, poate se va razgandi...
E usor sa faci rau, mai greu sa faci un bine. O idee buna asistent.

Alte discuții în legătură

Refuzul unui angajat apt conditionat AndreeaC80 AndreeaC80 Buna ziua! Ce masuri se pot lua in cazul unui angajat declarat apt conditionat de catre medicina muncii, caruia i s-au oferit deja 3 optiuni de a-si ... (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu ca la concedierea uni angajat pe art.65 alin.1.? iosif.kramar iosif.kramar Buna dimineata, Va rog o alta intrebare; este obligatoriu ca angajatorul sa-i arate angajatului o lista cu locurile libere dein banca in urma concedierii pe ... (vezi toată discuția)