avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sulta

Buna ziua!
Am si eu o intrebare daca stie cineva, pe internet nu am reusit sa ma lamuresc...Sulta este o creanta si astfel dreptul de a cere executarea se prescrie in termen de 3 ani sau este o garantie astfel ca dreptul de a cere prescriptia dreptului de a cere executarea se prescrie in termen de 10 ani? Am vazut o solutie a unei Instante cum ca sulta ar fi o garantie...si termenul de prescriptie este de 10 ani...Ce spuneti de asta?
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 12:31, 23 Octombrie 2012
Depinde in ce context este prevazuta sulta :)

daca va referiti la sulta prevazuta ca o datorie a celui ce obtine un bun imobil in urma unui proces de partaj si este obligat la plata unei sulta catre celalata parte ce nu poate beneficia de bunul respectiv in natura (nefiind partajabil in natura), atunci sulta este o creanta si se prescrie in termenul general al prescrieirii de 3 ani!
doi soti au divortat, au avut un apartament. apartamentul i-a fost increndintat unuia dintre soti, celalalt trebuie sa primeasca sulta. Sotul care trebuia sa dea sulta nu a platit, au trecut 3 ani de zile, dupa care l-a chemat in judecata pe celalalt pt a se constatat prescrptia dreptului de a cere sulta.. Paratul, a spus ca sulta nu este o creanta care se prescrie in termen de 3 ani ci este o garantie, ce se prescrie in termen de 10...Instanta a fost de acord. Asta e cazul. Deci? Ce parare aveti?
sulta se prescrie in 3 ani, nu are nicio treaba cu garantia. Respectiva hotarare nu o sa stea in picioare in caile de atac.
Este o creanta; termenul de prescriere este de 3 ani !

Formulati recurs!
Situaţia este puţin mai complicată.

Sulta este o creanţă. O datorie bănească. Termenul de prescripţie pentru dreptul de creanţă este de 3 ani.

Dar...

Codul civil mai spune, pe ici, pe colo, cîte ceva:

Art. 2.386. - În afara altor cazuri prevăzute de lege, beneficiază de ipotecă legală:
1. vânzătorul, asupra bunului imobil vândut, pentru prețul datorat; această dispoziție se aplică și în cazul schimbului cu sultă sau al dării în plată cu sultă în folosul celui care înstrăinează, pentru plata sultei datorate;


Apoi:

Art. 2.504. -
(1) Prescripția dreptului la acțiune privind creanța principală nu atrage și stingerea dreptului la acțiunea ipotecară. În acest din urmă caz, creditorul ipotecar va putea urmări, în condițiile legii, doar bunurile mobile sau imobile ipotecate, însă numai în limita valorii acestor bunuri


Iar în final:

Art. 2.518. - Se prescrie în termen de 10 ani dreptul la acțiune privitor la:
1. drepturile reale care nu sunt declarate prin lege imprescriptibile ori nu sunt supuse altui termen de prescripție;


Concluzia? Nu e greu de tras.

:bow:

Alte discuții în legătură

termen prescriptie sulta goplanet goplanet In urma unei hotarari judecatoresti de partaj a unui imobil am de plata niste sulte unei rude, care nu si-a exercitat dreptul de executare silita si nici nu a ... (vezi toată discuția)
Partaj. valik valik Buna ziua.Am intentia sa cer plata sultei in rate.In cazul in care mi se aproba, devin proprietar unic al imobilului imediat dupa sentinta definitiva, sau dupa ... (vezi toată discuția)
Sulta stabilita prin hj - cerere depusa cf. ncc - termen prescriptie executare silita Irina S. Irina S. Stie cineva daca o sulta ceruta si stabilita prin HJ dupa intrarea in vigoare a NCC, are un termen diferit de prescriptie a executarii silite? Am citit si ... (vezi toată discuția)