avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sulta

Buna ziua!
Am si eu o intrebare daca stie cineva, pe internet nu am reusit sa ma lamuresc...Sulta este o creanta si astfel dreptul de a cere executarea se prescrie in termen de 3 ani sau este o garantie astfel ca dreptul de a cere prescriptia dreptului de a cere executarea se prescrie in termen de 10 ani? Am vazut o solutie a unei Instante cum ca sulta ar fi o garantie...si termenul de prescriptie este de 10 ani...Ce spuneti de asta?
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 12:31, 23 Octombrie 2012
Cheia în care trebuie citită afirmaţia userului potrivit căreia am vazut o solutie a unei Instante cum ca sulta ar fi o garantie...si termenul de prescriptie este de 10 ani este tocmai caracterul privilegiat al sultei, caracterul de creanţă garantată cu ipoteca legală aşa cum rezultă din prevederile punctului 5 al art.2386 Cod civil.

În afara de user, nu a afirmat nimeni că sulta ar fi o garanţie. Eu am spus doar că este o creanţă garantată.

Posibil ca ea să pară un fel de struţocămilă rezultată din împerecherea dintre creanţă şi garanţia reală şi să dea dureri de cap unui împricinat care, invocînd prescripţia creanţei şi convins fiind că ea, creanţa, e moartă şi astfel inaptă să mai producă efecte, se trezeşte în instanţă în faţa constatării că, moartă fiind, creanţa este în stare să mai respire vreo cîţiva ani buni şi să-i atenteze la grosimea portofelului.





Trebuie sa recunosc ca e ceva nou pt mine (trebuie sa studiez mai bine NCC !!)

Deci, dupa cum pare :

1. in niciun caz nu vbim de o garantie ci de o creanta in cazul sultei, deci o eventuala hotarare jud. care spune altceva nu va sta in picioare, din punctul meu de vedere.
2. Totusi, s-ar parea ca s-a instituit o exceptie de la principiul accesorium sequitur principale, in sensul in care actiunea ipotecara nu urmeaza 'soarta' actiunii principale, in ceea ce priveste prescriptia ei. De asemenea, e clar ca vbim de o ipoteca legala in cazul nostru.

Intrebarea e : in cat timp este prescriptibila actiunea ipotecara (nu am avut timp sa studiez mai exact acest lucru) ?

Daca era vorba de un contract de ipoteca, si nu de o ipoteca legala, puteam vorbi atunci de o prescriptie a dreptului la executare silita, avand in vedere art. 2431 NCC ? Avand in vedere ca vbim de o ipoteca legala, atunci calea obtinerii titlului executoriu este actiunea ipotecara, corect ?

Trebuie sa ma gandesc si eu la randul meu daca sa va impartasesc opinia privind prescriptia de 10 ani (inca n-am avut timp sa studiez treaba).

Oricum, invatatura de minte : mi-am luat acasa NCC ca urmare a acestei discutii si il studiez f atent (trebuie sa recunosc ca, pana acum, am studiat atent doar atunci cand m-am 'izbit' de un caz)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

termen prescriptie sulta goplanet goplanet In urma unei hotarari judecatoresti de partaj a unui imobil am de plata niste sulte unei rude, care nu si-a exercitat dreptul de executare silita si nici nu a ... (vezi toată discuția)
Partaj. valik valik Buna ziua.Am intentia sa cer plata sultei in rate.In cazul in care mi se aproba, devin proprietar unic al imobilului imediat dupa sentinta definitiva, sau dupa ... (vezi toată discuția)
Sulta stabilita prin hj - cerere depusa cf. ncc - termen prescriptie executare silita Irina S. Irina S. Stie cineva daca o sulta ceruta si stabilita prin HJ dupa intrarea in vigoare a NCC, are un termen diferit de prescriptie a executarii silite? Am citit si ... (vezi toată discuția)