avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare pasaport CRDS in pasaport simplu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare pasaport CRDS in pasaport simplu

Buna ziua,
Sunt posesoarea unui pasaport "Cetatean Roman cu domiciliul in strainatate". Am obtinut acest pasaport de la ambasada din Grecia, nestiind ca acest lucru implica predarea C.I. Lipsa cartii de identitate mi-a creat unele probleme in Romania, in relatia cu unele institutii (banci, inscrierea la examene etc.)
Cum as putea sa reintru in posesia CI si a unui pasaport in care sa nu existe mentiunea CRDS? Mentionez ca sunt posesoarea unui apartament in Romania, in comun cu mama mea)
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: adela20 , utilizator 11:25, 22 Octombrie 2012
Trebuie sa mergeti la sectia de politie arondata apartamentului si sa va faceti o noua carte de identitate. Trebuie sa aveti titlul de proprietate, să plătiti taxa de 10 lei si veti avea noua carte de identitate. In momentul in care veti primi cartea de identitate, ofiterul de la evidenta populatiei vă va tăia coltul de sus al pasaportului CRDS. Ulterior, mergeti la directia de pasapoarte si va faceti un nou pasaport cu domiciliul in Romania
In situatia dvs. puteti solicita si eliberarea unei carti de identitate provizorii, pe o perioada de 1 an. Aveti nevoie de:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate cetatenilor români cu domiciliul în strainatate si resedinta în România; (se distribuie în mod gratuit la ghişeul serviciului de evidenţă)
- paşaportul, aflat în termen de valabilitate, care atesta statutul de cetatean român domiciliat în strainatate, original si copii ale filei informatizate si ale filelor destinate aplicarii vizelor si stampilelor autoritatilor de frontiera, precum si copii ale acelorasi file ale pasaportului strain, pentru situatia în care solicitantul a intrat în tara cu un document de calatorie emis de o autoritate straina;
- certificatul de naştere si/sau de căsătorie, eliberate de oficiile de stare civila române;
- hotarârea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz;
- dovada adresei de reşedinţa din România;
- doua fotografii mărimea ¾ cm, având la baza o banda alba de 7 mm;
- chitanţa reprezentând contravaloarea cartii de identitate provizorii - 1 leu;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 4 lei.
Daca insa ati intampinat probleme datorita domiciliului si nu a actului de identitate cu care v-ati legitimat, puteti sa solicitati eliberarea unei alte carti de identitate dar dupa renuntarea la statutul de CRDS, lucru care daca oricum locuiti in strainatate nu prea va avantajeaza. Pentru carte de identitate aveti nevoie de:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate ca urmare a schimbarii domiciliului din strainatate în România; (se distribuie în mod gratuit la ghişeul serviciului de evidenţă)
- certificatul de nastere, original si copie;
- certificatul de casatorie, în cazul persoanelor casatorite sau al sotului supravietuitor, original si copie;
- hotarârea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;
- certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, în cazul sotului supravietuitor, original si copie;
- certificatele de nastere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original si copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original si copie;
- pasaportul românesc, valabil sau expirat, pentru pasaport sunt necesare fila informatizata si filele destinate aplicarii vizelor si stampilelor autoritatilor de frontiera, original si copie;
- actul de identitate si/sau pasaportul, eliberate de autoritatile straine; pentru pasaport sunt necesare copii ale filei informatizate si ale filelor destinate aplicarii vizelor si stampilelor autoritatilor de frontiera;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 4 lei;
- chitanţa privind achitarea taxei pentru restabilirea domiciliului, în valoare de 41 lei.
Pasaport simplu fara a mai avea mentiunea de CRDS, nu puteti avea decat daca va restabiliti domiciliul in Romania.
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
Justitiarul711, utilizator
Multumesc din suflet pentru informatiile deosebit de utile pe care mi le-ati oferit!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restabilirea in romania ContSters240774 ContSters240774 Sunt cetatean roman cu domiciliul in USA ,am CNP pe certificatul de nastere si pasaport de cetatean roman cu dom. in strainatate valabil. Sint pensionara acum ... (vezi toată discuția)
Eliberarea cartii de identitate provizorii cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care locuiesc temporar in romania Ares-3 Ares-3 [b]Documente necesare[/b] - cererea pentru eliberarea actului de identitate cetatenilor români cu domiciliul în strainatate si resedinta în România; - ... (vezi toată discuția)
Ce acte imi trebuiesc ptr redobandirea buletinului românesc fiind cetățean român cu domiciliul în strainatate Adriana ionicescu Adriana ionicescu Eu am in pasaportul deja expirat mențiunea că sunt cetățean român cu domiciliul în străinătate dar vreau sa imi fac buletinul românesc deoarece eu nu ... (vezi toată discuția)