avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare datorii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare datorii

Buna ziua,

Am si eu doua intrebari daca se poate sa-mi raspundeti:
1. as vrea sa stiu daca o persoana este datoare la asociatia de propietari iar asociatia de propietari este datoare la un furnizor de servicii acest furnizor poate sa aplice regula cu tertul poprit asupra persoanei fizice?
2. se poate face o cesiune de creante intre asociatia de propietari si un furnizor in urma careia furnizorul de servicii sa se indrepte direct asupra persoanei care este datoare la asociatia de propietari?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 10:33, 22 Octombrie 2012
eu sunt presedinte la o asociatie din drobeta turnu severin
aici avem 3 operatori importanti-------calzire,------apa si ----SALUBRIZARE
din anul 2008 am incheiat dosare de cesiune cu furnizorul de caldura
anul curent am incheiat dosare de cesiune la 20 de locatari care aveau peste 1000 si ce credeti din tot soldul am recuperat44000 lei
furnizorul mi-a trimis ordin de compensare iar pe ei o sa-i actioneze in tribunal
ceilalti doi operatori de servicii nu dau ordine de compensare decit dupa ce cistiga ei procesul
si astfel imi calculeaza in continuare penalitati
pe cind asta primul furnizor nu face asa
mi sau cerut drept acte copii dupa fisele contabile ale restantierilor
de expl la un locatar cu 3800 avea restanta din anul 2008 de atunci nu a mai platit nicmic
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
c0stii, utilizator
elga50 a scris:

In Bucuresti asa ceva nu este posibil.
Nici RADET, nici Apa Nova nu fac asemenea servicii asociatiilor.

Este posibil in toata tara, oriunde, numai sa vrea furnizorul si asociatia.
Iar daca nu vor furnizorii mai exista si firme de recuperare care fac asemenea servicii.

Pai asta spun, ca RADET nu se implica in asemenea recuperari.

Pe mine ma intereseaza foarte mult acest aspect:
- am un datornic de la care nu pot scoate banii;
- nu l-am actionat in judecata (nu mai spun de ce si pentru ce...)
- pot face un contract cu o firma de recuperare pentru aceasta situatie, fara a avea o hotarare judecatoreasca? Probabil ca firma vrea un comision, acesta ar fi platit din suma penalizarilor, nu?

Firmele de recuperare serioase, au juristii lor, expertul contabil al lor, metodele lor...
Daca vreti sa actionati in instanta un restantier apelati la un avocat caruia, in baza unui contract o sa-i achitati onorariul si-acesta va reprezinta interesele in instanta.
Firma de recuperare face aceeasi treaba dar, de regula, inainte de a actioana restantierul in instanta, trimite acestuia o notificare sau mai multe, il invita sa achite suma intr-un anumit termen acordandu-i o facilitate (o reducere...). In felul acesta unii restantieri (fata de asociatie, fata de firme de telefonie, fata de oricine), isi aduc aminte si platesc, vin la asociatie, iau legatura cu firma de recuperare, mai negociaza si face plata fara a mai ajunge in instanta.
Daca restantierul tot nu plateste, firma de recuperare, in baza contractului incheiat cu creditorul (asociatia), actioneaza debitorul in instanta ca si un avocat.
Dupa obtinerea hotararii judecatoresti definitive, indiferent ca ati apelat la avocat sau la firma de recuperare, hotararea se investeste si executorul trece la executare.

Sunt totusi diferente. Asociatia trebuie sa-i achite avocatului onorariu inainte de deschide actiunea in instanta iar firma de recuperare isi retine comisionul la incasarea banilor de la restantier, in orice faza face acesta plata. Cu avocatul se incheie un contract pentru Judecatorie, altul pentru Tribunal (in recurs) si poate altul pentru a va reprezenta in relatia cu un executor, pe cand firma de recuperare, pe baza contractului incheiat, isi face treaba de la inceput pana la sfarsit, pana la recuperarea debitelor.
Sa inteleg de aici ca, contactand o firma serioasa, asociatia tine doar contactul cu aceasta pe timpul desfasurarii intregului proces de recuperare fara sa se mai implice in niciun fel. Costurile sunt cele impuse prin contractul initial si daca, ca asociatie iti convin acele costuri si le accepti, stii la ce te poti astepta pana la sfarsit. Nu?

Alte discuții în legătură

Restante furnizori grigorevasile58 grigorevasile58 Buna seara, asociatia a fost data in judecata de catre un furnizor si acesta a apelat la executorul judecatoresc pentru recuperarea debitului. Executorul cere ... (vezi toată discuția)
Suntem somati de apanova. eu sunt la zi. cum ma pot proteja? Cuculica Cuculica Avem multi restantieri care nu platesc cu lunile. Administratorul si presedintele actual pretind ca nu au bani sa ii actioneze in justitie, au obtinut si ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)