avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum este corect la plata zi lucrata vs zi concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum este corect la plata zi lucrata vs zi concediu medical

Buna ziua!
Cum trebuie platit un salariat care pe data de 18.10 2012 a lucrat 9 ore (8 ore program normal si 1 ora suplimentar) apoi in aceeasi dupa amiaza si-a luat concediu medical (perioada 18.10-25.10.2012).
Din punct de vedere al oug 158/2005 certificatul de CM este acordat corect, salariatul s-a prezentat la medicul de familie si i s-a acordat CM la data consultatiei.
Acum nelamurirea mea: de la resurse umane mi s-a spus ca pe data de 18 octombrie salariatul trebuie sa apara prezent 9 ore si sa fie platit ca atare - prezent, concediul medical urmand sa fie platit doar pt perioada (19.10-25.10.2012) si sa scriu in rubrica de OBSERVATII a medicalului ca prima zi de CM a fost platita in productie.
Exista o baza legala pentru asa ceva? Tinand cont ca este o diferenta semnificativa intre indemnizatia pt 1 zi de CM si suma pentru o zi lucrata,
nu era mai normal ca salariatul sa fie pontat in CM inclusiv pe data de 18 octombrie, iar cele 9 ore lucrate sa fie toate ore suplimentare?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
RR
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2012
razvan_radu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 08:48, 23 Octombrie 2012
Nu este legal ce v-au spus cei de la RU. Nu puteti ponta pe cineva care are concediu medical "ca platit in productie".
Pe data de 18 trebuie sa-l pontati in CM.
Puteti sa apelati la un artificiu tinand cont de Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 din 27/01/2006:

Art. 37 alin. 4. In situatia in care unui asigurat i se acorda certificat de concediu medical pentru o anumita perioada, iar asiguratul doreste sa isi reia activitatea profesionala inainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, in mod corespunzator, de catre medicul prescriptor.

In acest sens, se duce la medicul prescriptor si modifica CM cu data de sfarsit 24.10 dar il lasati sa stea acasa si pe 25.10 si il pontati cu orele lucrate pe 18.10...

Sau puteti sa aplicati si versiunea dvs. cu orele suplimentare in situatia in care medicul prescriptor nu poate modifica CM.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat cu 2 ore la 2 firme elkecri elkecri Buna ziua, Am urmatoarea problema: am o angajata cu 2 ore care este angajata si in invatamant cu contract de munca de 8 ore care este insarcinata si care de ... (vezi toată discuția)
concediul medical razvan.razvan razvan.razvan Buna ziua, Am o intrebare referitor la pontarea concediului medical. Spre exemplu luam o luna in care sunt 21 zile lucratoare deci 168 ore. Daca concediu ... (vezi toată discuția)
Completare concediu medical cristinutza02 cristinutza02 Buna seara sunt Cristina pe data de 21/10/2016 Am ajuns la spital cu o problema de sanatate Am fost internata o zi.In urma acestora Am primit concediul ... (vezi toată discuția)