Normal ar fi să se respingă cererea de judecare pe procedura recunoașterii de la 320 ind 1, să se procedeze la cercetarea judecătorească și apoi să se dispună achitarea.
Iar dacă s-a admis cererea pe 320 ind 1 și ulterior instanța înclină spre achitare poate repune cauza pe rol și dispune efectuarea cercetării judecătorești pe procedura normală, după care poate pronunța achitarea.
Nu prea e în regulă să fi investit cu un rechizitoriu prin care se cere condamnarea, inculpatul să recunoască fapta conform acelui rechizitoriu, iar instanța să dispună achitare
fără să efectueze cercetare judecătorească. După părerea mea problema constă în faptul că se dispune achitarea fără să se efectueze cercetarea judecătorească. Adică dacă se ia de bun rechizitoriu (prin care se cere condamnarea)... cum să achiți fără să readministrezi probe?
Dacă se administrează probele, deci se efectuează cercetarea judecătorească se poate dispune și achitarea, indiferent ce se cere prin rechizitoriu..
Cam așa ar fi normal dacă ar fi să se respecte litera legii (chiar dacă ar presupune o procedură mai îndelungată).
Totuși există argumente și pentru a se putea dispune achitarea chiar dacă s-a admis cererea de judecare pe procedura recunoașterii (mai ales pe art. 18 ind 1 C. pen. care în fond presupune existența unei infracțiuni, dar pentru care nu există pericol social concret).
Gasiți aici câteva motive destul de pertinenete în sensul admiterii achitării, cu referire și la jurisprudența CEDO.
[ link extern ]
Revin și cu acea hotărâre a ICCJ. Sper mai dau de ea. :)