avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... modificarea optiunii concediului de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

modificarea optiunii concediului de crestere copil

Buna ziua! Sunt in concediu de crestere copil incepand din luna martie 2012, iar copilul va implini 1 an in 09 decembrie 2012. Optiunea mea a fost de a sta un an in concediu, dar au aparut niste probleme si as dori foarte mult sa imi schimb optiunea. Am citit ultimele modificari aprobate prin Legea 166/2012 dar nu am reusit sa inteleg daca pot sa imi schimb optiunea, desi nu ar fi normal atata timp cat mamele care doresc sa se intoarca mai repede de 2 ani la serviciu li se acorda stimulentul de insertie ceea ce nu se putea inainte de modificare.Asta ar fi chiar o nedreptate sa nu mai poti sa revii asupra unei optiuni, mai ales ca nu poti sa anticipezi evolutia copilului pe perioada unui an de zile. Iar durata concediului fara plata dupa implinirea varstei de 1 an se acorda pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului sau este pe o perioada de 4 luni?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gabrielana , utilizator 14:52, 24 Octombrie 2012
1. Din OUG 111/2010, modificata prin legea 166/2012, privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.


3. Asadar:
- nu se poate schimba optiunea facuta initial;
- concediul fara plata il puteti lua incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an;
- perioada de concediu fara plata constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

Va multumesc pentru ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie julia2 julia2 Buna ziua, Copilul meu implineste 1 an pe 04.07.2013,beneficiez de stimulent daca imi reiau activitatea pe 25.06.2013?( am optat pentru CCC de 2 an ... (vezi toată discuția)
Noua lege privind indemnizatia de crestere a copilului denisenegoita denisenegoita Buna seara. Stie cineva sa-mi spuna daca noua lege privind indemnizatia de crestere a copilului a fost publicata in Monitorul Oficial? De la ce data se poate ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Care sunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie ? (vezi toată discuția)