avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere copil major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere copil major

sunt in divort si am 2 copii din care unul e major si termina anul acesta liceul.Intrebarea mea este daca va trebui sa platesc pensie alimentara pentru ambii copii sau doar pentru cel care nu e major.Daca cel major isi continua studiile si va intra la o facultate particulara sau ID cum se va proceda atunci?daca el se va angaja si va obtine venituri eu va trebui sa-i platesc pensie pana la 26 ani?iar daca din salariul meu am o rata de 300 ron, bani ce i-am imprumutat pentru renovarea locuintei in care locuiesc copii impreuna cu fosta sotie, aceasta rata se va lua in calcul la stabilirea pensiei de intretinere? Pt ca daca am salar de 1000 ron si dau 300 ron rata la banca inca vreo 300 pensie pt un copil atunci nu stiu cu ce voi ramane.Va rog sa ma indrumati sa-mi clarific aceste probleme.am mai apelat la ajutorul dumneavoastra si va multumesc din suflet pentru sfaturi pentru ca am reusit sa rezolv anumite probleme . va mltumesc anticipat si de aceasta data.
Pensia de intretinere poate fi solicitata pt ambii copii .Aceasta poate reprezenta 1/3 din veniturile permanente ale dvs.
Intrucat unul din copii este major , acesta are calitate procesuala activa , el va fi titularul cererii de chemare in judecata pt a nu fi respinsa.
Obligatia legala de intretinere subzista pana la implinirea de 26 de ani , daca majorul este in continuarea studiilor , si este in imposibilitate de a plati o munca remunerata, indiferent de forma ID sau FR.
In schimb , daca se va angaja si va realiza venituri , dvs puteti introduce o actiunea privind sistarea pensiei de intretinere, deoarece se considera ca acesta nu mai este in nevoie .
Rata nu nici o relevanta in calcuarea acestei pensii de intretinere.
Pensia alimentara se mai plateste daca copilul major fiind are domiciliul in alta tara si urmeaza tot acolo diferite studii ?
Nu conteaza recunoasterea lor aici ?
Multumesc!
Nu conteaza unde urmează studii şi dacă diploma va fi recunoscută sau nu în România. Important este să poată face dovada studiilor pe care le urmează.
Nu are relevanta nici macar faptul ca majorul este in continuare studiilor masterale , doctorale , este important ca el sa se afle "in nevoie".
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
"in nevoie" e in imposibilitate ?
Daca se dovedeşte posibilitatea prin timpul liber destul la dispozitie ?

Alte discuții în legătură

Buna seara - pensia de intretinere si obligatiile parintilor dumitru34 dumitru34 am si eu 2 intrebari.eu mam casatorit cu o femeie care are o copila la facultate tatasu ii obligat de lege sa plateasca jumatate din chirie la camin unde ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara astoret99 astoret99 Buna ziua, am divortat de sotul meu in anul 2004. In hotararea de divort scrie ca pensia alimentara trebuie sa o plateasca pana la majorat, dar fata mea face ... (vezi toată discuția)
Divort Crstinaancutac Crstinaancutac Buna ziua divortez de soțul meu si as dori sa știu câta pensie alimentara ii revine băiețelului nostru de 4 ani, soțul mai are si un alat băiat din ... (vezi toată discuția)