avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cedare/vanzare firma fara a plati impozite aferente ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cedare/vanzare firma fara a plati impozite aferente cedarii/vanzarii

Buna ziua,

Suntem 2 asociati cu 50% fiecare intr-o firma care sa zicem ca valoreaza 10.000 EUR (dar are capital social 1000 EUR). Vrem sa cedam/vindem firma unei alte persoane/firme, la un pret de 100.000 EUR, dar sa platim cat mai putin impozit la banii incasati.

Din cate am inteles, exista varinta "clasica" de vanzare, in care firma care cumpara ne plateste cei 100.000 EUR si noi dam statului 16% impozit.

Noi cautam o varianta in care sa platim un impozit cat mai mic, sau zero.

Mi-a spus o prietena contabila ca am putea sa facem urmatorul lucru: persoana/firma cumparatoare intra in firma noastra ca nou asociat, dupa care noi iesim din firma (si cedam automat actiunile noastre acestui nou asociat), in contractul respectiv specificand o suma respectiva de bani (100.000 EUR) care acesta trebuie sa ne-o dea pentru a ne recompensa/rasplati fata de investitiile aduse firmei pana in momentul respectiv. Aceasta actiune cica nu ar fi considerata vanzare/venit, deci nu platim impozit deloc.

Este ok? Ce alte variante ar mai fi?
Cel mai recent răspuns: Valeriu Chirita , Avocat 13:42, 5 Februarie 2009
Eu as face asa

1. un antecontract de vanzare-cumparare a partilor sociale pe suma de 100 000 Euro.

2. as majora cu aceasta suma (primita de la cumparator o data cu semnarea antecontractului) capitalul social.

3. As vinde firma la valoarea nominala (100 000 Euro)

Impozit 0%

Toate actele pot fi facute concomitent si inregistrate

Varianta prezentata mai sus e valabila doar daca dvs. majorati capitalul social. Altfel platiti impozit 16%, indiferent de aportul adus, atat timp cat cesiunea nu se va face la valoarea nominala a partilor sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare srl! ce impozite se platesc? imakandi imakandi Va salut, Am si eu un SRL si vreau sa-l vand. Intrebarea mea este daca stiti cumva ce impozite voi plati eu din suma care o voi primi? De exemplu, daca o ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)
Impozit cesiune societate + aport in natura active stojan stojan O societate (SRL) are capital social 200 lei. In 2005 a achizitionat un teren cu 100.000 lei. Acum acest activ reprezinta 100% din valoare firmei (firma nu mai ... (vezi toată discuția)