avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... paternitatea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

paternitatea copilului

Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti. Am ramas insarcinata, tatal stie ca el e tatal, insa a zis clar ca nu vrea sa recunoasca copilul. Eu trebuie sa nasc peste 2-3 saptamani. Parintii mei ma ajuta financiar. Tatal e din Bucuresti, iar eu stau in Caras-Severin. Ma intereseaza sa stiu daca exista vreo metoda ca el sa ii dea bani copilului pana la majorat sa isi asume macar atat. Ma gandeam ca as putea sa il dau in judecata, insa cheltuielile, e posibil sa fie destul de mari si doar dupa ce castig in instanta(posibil sa dureze mult procesul), mi si vor inapoia banii. Si daca el isi trece venitul zero, e administrator la o firma...eu cum imi recuperez banii si sa il fac si pe el sa plateasca? Nu mi se pare corect sa se spele pe maini si mai ales copilul are nevoie de partea financiara. Exista vreun sprijin pentru femeile care vor sa dovedeasca paternitatea copilului atunci cand tatal fuge de responsabilitati? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator 19:46, 26 Octombrie 2012
Va fi necesar să intentaţi o acţiune pentru stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei şi stabilire pensie de intretinere. Paternitatea va fi stabilită prin hotărâre judecătorească , dacă tatăl nu va face o recunoaştere voluntară .
Tatăl va fi obligat , chiar dacă nu realizează venituri, să plătească o sumă raportat la venitul minim pe economie. Dacă dvs. veţi putea demonstra că tatăl realizează venituri, faceţi această dovadă şi veţi putea obţine pentru copil, conform legii, până la o pătrime din venitul său lunar net .
Puteti beneficia si de ajutor public judiciar
[ link extern ] /

Daca nu se va prezenta la proces si deci nici la IML pt testul ADN, scapati de plata acestuia , iar instanta se va pronunta pe baza prezumtiei de paternitate daca dovediti ( cu inscrisuri daca aveti, cu martori) ca ati avut relatii cu paratul in perioada conceptiei.
In privinta pensiei , daca nu ii puteti dovedi veniturile, pensia se va stabili raportat (1/4) la salariul minim pe economie. Capatul de cerere privind pensia nu se taxeaza.
Daca nu aveti niciun venit este posibil sa va ajute instanta in privinta ajutorului public judiciar.
Poate aveti noroc si scapati de testul ADN pentru ca INML nu va scuteste de suma de 2700 ron lei care constituie contravaloarea acestui test.
Va multumesc mult pentru raspunsuri, acum am inceput sa ma documentez si ma ajutati foarte mult.
Martori sunt, multi, insa nu stiu daca vor depune marturie pentru mine impotriva lui, eu am lucrat cu el in firma. este liber, nu a fost niciodata insurat. Cred ca as gasi cateva persoane care sa fie de partea mea.
Pentru a actiona in instanta am nevoie de avocat??? sau care ar fi primul pas pe care ar trebui sa il fac dupa ce nasc? Va reamintesc ca eu stau in Caras-Severin, iar el in Bucuresti. Multumesc anticipat.
Va trebui să redactaţi acţiunea , dacă puteţi , cu ajutorul unui avocat, şi o depuneţi la judecătorie . Cuprinsul unei cererei de chemare în judecată îl veţi găsi în art. 112 cod procedură civilă.
Pe lângă faptul că tatăl, după stabilirea filiaţiei copilului faţă de acesta, va trebui să plătească o pensie de întreţinere, conform art. 428 din codul civil , mai puteţi obţine de la tată şi unele despăgubiri , respectiv:

(1) Mama copilului poate cere pretinsului tată să îi plătească jumătate din:
a) cheltuielile naşterii şi ale lehuziei;
b) cheltuielile făcute cu întreţinerea ei în timpul sarcinii şi în perioada de lehuzie.
(2) Mama poate solicita aceste despăgubiri chiar şi atunci când copilul s-a născut mort sau a murit înainte de pronunţarea hotărârii privind stabilirea paternităţii.
(3) Dreptul la acţiune al mamei se prescrie în termen de 3 ani de la naşterea copilului.
(4) Mama nu poate cere aceste despăgubiri dacă nu a formulat şi acţiune pentru stabilirea paternităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate prin test adn pana la varsta de un an costingh costingh buna ziua. va rog sa imi spuneti daca la intentarea unui proces de stabilire a paternitatii ( pana la implinirea varstei de un an al copilului ), ... (vezi toată discuția)
Bebelus prematur nascut la 5 luni si jumatate IAndrada IAndrada Am trait cu un baiat in concubinaj. In urma concubinajului,s-a nascut un baietel in data de 2 dec 2013.Baietelul s-a nascut prematur,la 25 saptamani,cu o ... (vezi toată discuția)
Cand pot face testul de paternitate? Oanadombos Oanadombos Buna seara,am trăit în concubinaj cu tatăl fetiței mele timp de 4 ani jumate,relația s-a deteriorat în timpul sarcini ceea ce a dus si la despărțire, ... (vezi toată discuția)