avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale E legal?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

E legal?

Buna ziua! SC la care lucrez are adresa corespunde cu sediul. Aici locuiesc aici lucreaza. Radio difuziunea Romana le cere sa plateasca atat ca persoana fizica, cat si ca persoana juridica pt ca au aceiasi adresa. E legal? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: rosiu simona , utilizator 15:51, 28 Ianuarie 2009
Din cate stiu persoanele juridice datoreaza SRR plata abonamentului indiferent daca beneficiaza de acest serviciu sau nu. Taxa este in functie de nr. de salariati si se colecteaza retroactiv din 2006 (daca nu ma insel). In ce priveste persoana fizica, aceasta poate fi exceptata doar daca semneaza o declaratie pe propria raspundere (se gaseste la sediile electrica) ca nu are receptoare radio.
Este o aberatie de la un capat la altul, dar pana una alta asta este...
rosiu simona a scris:

Buna ziua! SC la care lucrez are adresa corespunde cu sediul. Aici locuiesc aici lucreaza. Radio difuziunea Romana le cere sa plateasca atat ca persoana fizica, cat si ca persoana juridica pt ca au aceiasi adresa. E legal? Va multumesc!


Precizări privind modul de aplicare a prevederilor H.G. 977 si 978/2003, referitoare la taxa pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune.

Începând cu luna august 2003 au intrat în vigoare H.G. 977 si 978/2003, prin care persoanele fizice (familie sau persoană care locuieşte singură) cu domiciliul în România, cu exceptia celor care declară pe propria răspundere ca nu deţin receptoare radio-TV şi persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele acestora, precum şi sucursalele ,agentiile si reprezentantele lor şi sucursalele sau reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, sunt obligate la plata taxei pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune. Taxele stabilite prin Hotărâre de Guvern sunt lunare.

Nivelul taxei pentru serviciul public de radiodifuziune
- pentru persoanele fizice = 25.000 lei/lună/familie
- pentru persoanele juridice care nu au salariaţi = 25.000 lei/lună
- pentru persoane juridice:- microîntreprinderi
(pentru sediul social, indiferent câte subunităţi au) = 100.000 lei/lună
- pentru persoanele juridice cu sediul în România, altele decât cele prevăzute mai sus, inclusiv filialele acestora, precum şi sucursalele, agentiile si reprezentantele lor, sucursalele şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine = 300.000 lei/lună
[...]
Obs:

Se asimileaza la categoria persoanelor fizice, persoanele fizice autorizate cu activităţi independente (cabinete de avocatură, medici, notari publici, asociaţii familiale etc.); nivelul taxei este cel stabilit pentru persoanele fizice; in cazul in care, persoanele fizice autorizate cu activitati independente, declara ca nu detin receptoare radio sau tv.vor completa, printr-un reprezentant desemnat, Declaratia pe propria raspundere (anexa 1); in celelalte siutatii vor completa formularul Declaratie -persoane juridice -(anexa 4),avand in vedere ca sub aspect fiscal acestea sunt considerate agenti economici.

Nu se asimileaza la categoria persoanelor fizice autorizate persoanele juridice organizate conform Legii 31/1990 republicate, chiar dacă desfăşoară activităţi similare cu cele ale persoanelor fizice autorizate

[...]

Procedura de aplicare a H.G. 977si 978/2003 si 978/203 – persoane juridice

1. Persoanele juridice, inclusiv filialele acestora, precum şi sucursalele ,agentiile si reprezentantele lor şi sucursalele sau reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice cu SC ELECTRICA SA datorează taxele lunare pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune în cuantumurile prezentate. Încasarea taxei se face conform categoriei în care se încadrează firma, potrivit activităţii sale de bază, astfel:
1.1. Persoanele juridice care nu au salariaţi plătesc taxele lunare pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune la acelaşi cuantum lunar ca şi persoanele fizice.
1.2. Persoanele juridice care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, potrivit prevederilor legale în vigoare, au obligaţia să plătească taxele lunare pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune numai pentru sediul social, indiferent câte subunităţi au.
1.3. Persoanele juridice, altele decat cele prevazute la pct. 1.1 si 1.2, inclusiv filialele acestora, au obligaţia să plătească taxele lunare pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune şi pentru sucursalele, agentiile si reprezentantele lor înregistrate la Registrul Comertului, dacă acestea au contract de furnizare a energiei electrice, la sucursala S.C. ELECTRICA S.A. din judeţul unde au sediul înregistrat. În cazul în care acestea nu au contract de furnizare a energiei electrice în acelaşi judeţ, taxele se vor achita la sucursala S.C. ELECTRICA S.A. din judeţul unde există contracte de furnizare sau direct la SRR şi/sau SRTV.
1.4. În cazul în care la sediul persoanei juridice, al filialei, sucursalei sau altei subunităţi contractul de furnizare este încheiat pe persoană fizică, la adresa respectivă se încasează numai taxele pentru persoană juridică.

2. Persoanele juridice încadrate ca persoane fizice autorizate, persoane fizice independente sau asociaţii familiale, asimilate persoanelor fizice, vor completa formularul „DECLARAŢIE – PERSOANE JURIDICE” (model anexa 4), la care vor anexa, în copie, documentele justificative (autorizaţia sau certificatul de autorizare emis de primaria locală); declaraţia, împreună cu documentele justificative, se vor depune la subunităţile SC ELECTRICA SA.

3. Persoanele juridice care se încadrează la categoria microîntreprinderi vor completa formularul „DECLARAŢIE – PERSOANE JURIDICE” (model anexa 4) la care vor anexa, în copie, documentele justificative, respectiv „Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat 100”, cod 14.13.01.01., vizată de Administraţia Financiară locală – ultimul formular depus, corespunzător ultimului trimestru încheiat şi o vor depune la subunităţile SC ELECTRICA
SA.
4. Persoanelor juridice fără activitate, pe baza documentelor doveditoare (declaraţia pe propria răspundere – semestrial – şi declaraţia 100 depusă la Administraţia Financiară locală şi vizată) nu li se vor factura taxele pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune. Documentele doveditoare se vor depune la subunităţile SC ELECTRICA SA.

5. Persoane juridice – societăţi turistice vor completa „DECLARAŢIA – PERSOANE JURIDICE” la care vor anexa actele doveditoare (fişa privind încadrarea nominală a spaţiilor de cazare, avizate de Direcţia Generală de Autorizare şi Control în Turism), din care să rezulte numărul de camere. Pentru unităţile cu activitate sezonieră taxa TV se percepe numai pentru perioada de funcţionare.

6. Declaratiile, însoţite de documentele doveditoare, vor fi transmise de către SC ELECTRICA SA celor două societăţi (SRR şi SRTv), la sfârşitul fiecărei luni, prin colet.
Persoanele juridice care se consideră îndreptăţite să se încadreze într-o altă categorie la plata taxelor pentru servicii publice de radiodifuziune şi/sau televiziune pot completa şi depune în continuare la SC ELECTRICA SA formulare „DECLARAŢIE – PERSOANE JURIDICE”, însoţite de documentele justificative aferente (în copie), în situaţia în care intervine orice schimbare privind încadrarea în categoria de plătitor.
Societăţile de radiodifuziune şi televiziune urmăresc primirea documentelor justificative, analizează conţinutul lor şi comunică SC ELECTRICA SA, pe bază de listă, cazurile de refuz al încadrării în categoria declarată.
SC ELECTRICA SA menţine persoana juridică respectivă la categoria declarată de plătitor al taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune şi/sau televiziune până la comunicarea din partea SRR şi/sau SRTv a refuzului încadrării în categoria declarată.

7. Persoanele juridice care solicită scutire de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune şi care posedă documente doveditoare în acest sens pot completa şi depune în continuare formularul „CERERE DE SCUTIRE – PERSOANE JURIDICE” (model anexa 5), pe care îl vor depune, însoţit de documentele justificative (în copie), la S.C. ELECTRICA S.A. Cererile astfel întocmite vor fi transmise către SRR sau SRTV, după caz.
Societăţile de radiodifuziune şi televiziune urmăresc primirea documentelor justificative, analizează conţinutul lor şi comunică SC ELECTRICA SA, pe bază de listă, cazurile de neacordare a scutirii de la plata taxelor.
SC ELECTRICA SA menţine persoana juridică respectivă în baza de date ca scutit de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune până la comunicarea din partea SRR şi/sau SRTV a refuzului acordării scutirii.

8. Pentru uşurarea identificării şi operativitatea operării în bazele de date ale celor trei societăţi, persoanele juridice vor depune, împreună cu formularul „DECLARAŢIE – PERSOANE JURIDICE”, o copie după factura de energie electrică de la punctul de consum la care se aplică taxele pentru serviciul public de radiodifuziune şi televiziune.

9. SC ELECTRICA SA operează scutirea sau modificarea încadrării începând cu luna următoare depunerii cererii. În situaţia în care SRR şi SRTV nu aprobă scutirea sau modificarea încadrării, pentru neîndeplinirea condiţiilor cerute de lege, solicitantul va fi (re)introdus în evidenţa plătitorilor de taxe sau i se va corecta valoarea taxei, începând cu luna în care i s-a acordat scutirea sau în care s-a modificat încadrarea, fără penalităţi.

10. Persoanele juridice beneficiare de scutire de la plata taxelor şi cărora li s-au încasat taxele radio şi/sau TV, prin factura de energie electrică după intrarea în vigoare a H.G. 185 şi 186/2003, precum şi cele cărora li s-a modificat categoria de plătitor, vor primi sumele reţinute nejustificat de la SC ELECTRICA SA, în baza documentelor ce atestă încadrarea în condiţiile de scutire sau modificarea încadrării. Pentru operativitate, pentru FDFEE Muntenia Sud restituirile se vor putea efectua şi de la sediile celor două societăţi (SRR şi SRTV), în funcţie de locul de adresare al solicitantului. SRR şi SRTv vor transmite la SC ELECTRICA SA o listă cu restituirile operate, pentru evitarea eventualelor restituiri duble. În cazul restituirii unei sume de două ori, ea va fi cuprinsă pe următoarea factură de energie electrică.

11. Persoanele juridice care nu au contracte de furnizare a energiei electrice încheiate cu SC ELECTRICA SA şi sunt consumatori/subconsumatori în baza unor convenţii sau înţelegeri încheiate cu titularii de contracte de furnizare a energiei electrice sau îşi asigură pe cont propriu energia electrică vor plăti taxele direct la SRR, în contul 2511.1-7.1/ROL, BCR, Filiala Sector 1, Bucureşti şi la SRTV în cont 2511.1-6.1/ROL, BCR, Filiala Sector 1, Bucureşti.

12. În cazul în care un abonat casnic are consum mixt (atât consum casnic, cât şi consum de agent economic), va plăti o taxă pentru serviciile publice pentru contractul de agent economic (ca persoană juridică, conform categoriei în care se încadrează firma).

13. Persoanele fizice autorizate asimilate persoanelor fizice care îşi desfăşoară activitatea la domiciliu, platesc o singură taxă radio şi TV, ca persoană fizică.
Dacă persoana fizică autorizată îşi desfăşoară activitatea într-o altă locaţie, diferită de cea de domiciliu, va plăti la locaţia respectivă o taxă radio şi una TV, la tarif de persoană fizică.
[...]
Va multumesc foarte mult! O zi buna in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa radio-tv persoane juridice toma.a toma.a buna ziua,am inteles ca taxa radio-tv pentru pesoane juridice s-a desfiintat,dar in continuare vin facturile de energie electrica cu taxa inclusa(in cazul meu ... (vezi toată discuția)
Audiovizual Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Platesc taxa de radiodifuziune pe persoana fizica. Zilele trecute mi a sosit o instiintare de plata a taxei, pe persoana ... (vezi toată discuția)
Taxa radio tv pentru sc gabita.73 gabita.73 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit din partea Radio Iasi o notificare prin care sunt anuntata ca trebuie sa platesc acea taxa radio-tv conform HG ... (vezi toată discuția)