avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil avocat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil avocat

Buna ziua,

referitor la cuantumul indemnizatiei de crestere copil pana la 1 an pe care o primeste o mama avocat: orice suflet din tara asta primeste 85% din venitul net din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (incluzand si luna nasterii copilului) iar avocatii primesc 85% din veniturile pe 2 ani fiscali????#-o

adik daca eu am nascut in mai 2012, mi se calculeaza indemnizatia in functie de veniturile realizate in tot anul 2011 (adik 12 luni) pe paza deciziei anticipate din 2011 si de veniturile realizate in 2012 (desi eu am muncit doar 4 luni in acest an iar veniturile sunt considerate tot aferente unei perioade de 12 luni, cat are anul fiscal) tot pe baza deciziei anticipate pe 2012???

primesc apoi decizia de impunere pe 2011 (cand o da Domnu') si apoi imi recalculeaza???

si in decembrie 2013 cand primesc decizia de impunere pt 2012 iar recalculeaza si ma bulverseaza (desi eu sunt de mult timp intoarsa la munca?)????

:sorry:
#-o
=D> sa inteleg ca toata lumea primeste 85% din venitul pe 12 luni si noi 85% din venitul pe 24 luni (din care 8 am stat acasa cu copilul...)???

cum se poate rezolva situatia? de ce nu se calculeaza in fct de veniturile declarate la casa de asigurari a avocatilor si pt care am proimit adeverinta in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Iulia Mihaila , utilizator 16:15, 14 Ianuarie 2018
1. - Imediat dupa finalizarea studiilor va inregistrati la Agentia de Somaj.
- Dupa 60 de zile veti primi indemnizatie de somaj.

2. Perioada cat ati fost studenta la zi, cele 60 de zile pana primiti indemnizatie de somaj si perioada de indemnizatie de somaj sunt perioade eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil.

3. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
Da, veti putea beneficia de indemnizatia pentru CCC numai daca dupa terminarea studiilor va inscrieti la somaj.

Legea nr.76/2002:
art.17 (2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a)sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
b)sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
...

art.38
(1)Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
....
l)expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
.....
(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

OUG 111/2010
art.2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.

(4) Abrogat.

(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

......
m) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua şansă“, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale;
....

p.s.
va rog sa verificati inainte de a sterge mesajele si ora raportarii celorlalte ca abuz - duplate sau triplate - si dupa aceea sa actionati in consecinta.
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc de raspuns! Deci ma voi inscrie la somaj dupa ce termin studiile, si trebuie sa duc o adeverinta cum ca sunt insarcinata in mometul cand ma inscriu?
Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actul de absolvire a formei respective de invatamant, in original si in copie (daca nu aveti diploma este suficienta o adeverinta eliberata de facultate cu data absolvirii);
c. Adeverinta medicala (de la medical de familie) din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale (aici se precizeaza ca sunteti gravida in luna...);
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;

Acte necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj:
1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
3. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
4. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.Nu este necesar sa depuneti si un ddocument din car

In cazul absolventilor institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale se mai depun :
a) actul de absolvire a formei respective de invatamant, in original si in copie;
b) adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii, in cazul in care persoana s-a inregistrat in vederea medierii pentru incadrare in munca la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat sau notificat conform legii.

Alte discuții în legătură

Pot primi indemnizatie pentru cresterea copilului? carpediemh carpediemh Buna ziua, Am absolvit in iulie 2011 Postliceala asistenti de farmacie, cursuri de zi, apoi am intrat in somaj dupa aceasta postliceala, somaj de 6 luni, care ... (vezi toată discuția)
Beneficiez sau nu beneficiez de indemnizatie de maternitate? ileana_cozanzeana ileana_cozanzeana \"Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul . Baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie oana8989 oana8989 buna ziua.daca sunt insarcinata si sunt in somaj,cand termin somajul mai am 4 luni de sarcina,unde ar trebui sa cotizez pentru a primi indemnizatia? (vezi toată discuția)