avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

Buna ziua,

As dori sa stiu care este perioada de acordare a concediului prenatal-din cele cele 126 zile cate se pot acorda in concediu prenatal: pot beneficia de 63 zile concediu prenatal sau exista un nr maxim de 84 zile care se pot acorda inainte de data previzibila a nasterii si restul de 42 zile se acorda concediu postnatal?

As vrea sa stiu daca cu salariul meu(4.000 lei brut) pot atinge plafonul maxim de indemnizatie care se acorda pentru cresterea copilului pentru 2 ani, adica 1.200 lei.
Cel mai recent răspuns: snap1980 , utilizator 07:51, 28 Octombrie 2012
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.

(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna
a 6-a de sarcinã.

(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

2. Impreuna cu medicul hotarati cum vreti sa luati concediul de maternitate in asa fel incat concediul postnatal sa fie de minimum 42 de zile.

3. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media venitului net pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului:
- cel mult 3.400 lei pentru CCC pana la 1 an;
- cel mult 1.200 lei pentru CCC pana la 2 ani.

4. - La un salariu brut de 4000 lei, netul este de cca 2800 lei.
- Daca media venitului net pe 12 lunie este de 2800 lei indemnizatia va fi de 85% din 2800 lei adica 2385 lei.
- Daca optati pentru CCC pana la 2 ani veti primi doar 1200 lei indemnizatie.
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal si concediul de ingrijire a copilului 32aly 32aly Daca salariul a fost marit in luna a 2 a de sarcina, ce procentaj are concediul prenatal ? Concediul prenatal poate fi luat in luna a 7 a de sarcina. Ce ... (vezi toată discuția)
Concediu de marnitate vs concediu de crestere copil Anasl Anasl Buna ziua, Am inteles in mare parte care este diferenta intre concediu de marnitate si concediu de crestere copil, dar va rog sa am ajutati pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului si concediul prenatal berescu_laura berescu_laura Buna ziua as avea o intrebare:cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani? Eu ar trebui sa nasc in noiembrie 2015, de ... (vezi toată discuția)